Haminan talousalueen uutislehti

Viisumeilla Suomeen ja lomakeitaisiin?

Suomen viisumipolitiikka haparoi ikään kuin vieläkin eläisimme aikaa ennen Ukrainan sotaa ja Nato-ratkaisujamme.

Suomen viisumipolitiikka haparoi ikään kuin vieläkin eläisimme aikaa ennen Ukrainan sotaa ja Nato-ratkaisujamme.

Euroopan ja Yhdysvaltojen Venäjää kohtaan asettamat pakotteet ovat rankkoja, mutta Suomessa raja vuotaa ja turismiliikenne Venäjältä Suomen kautta länteen ja Shengen-maihin jatkuu liki ennallaan.

Virossa on menty suoraviivaisesti kohti venäläisten täydellistä viisumikieltoa, joka astuu voimaan torstaina 18.8. Viro yksinkertaisesti kieltää Shengen-alueelle yltävät viisumit, ja se katkaisee venäläisiltä suositun väylän Eurooppa-lomailuun.

Suomen rajan ylittävien turistibussien yksi keskeinen kohde on Helsinki-Vantaan lentokenttä, josta matka jatkuu lomakohteisiin.

Länsimaiden pakotteet ovat katkaisseet myös Venäjän rahamiesten hankkimien lännen loistoautojen huoltoreitit. Enää ei Venäjän autokauppa pysty palvelemaan asiakkaita rahallakaan.

Varaosahuolto onkin toiminut maan länsinaapureitten kautta. Turistiviisumeilla on päästy länteen ja saatu autojen huoltoasiat kuntoon.

Turistiviisumit leikkaamalla pakotteiden porsaanreiät tilkitään ja silloin ei varaosahuolto enää toimikaan länsinaapureitten kautta.

Viro haluaa kattavan viisumiboikottinsa laajenevan nopeasti läpi EU-maiden uskoen boikottinsa purevan ikävästi Venäjän eliitin ja rahakkaan keskiluokan matkusteluun.

Venäläisistä vain noin 10 % ylipäätään eli varakkain osa matkustaa ulkomaille. Viisumikielto puree juuri heihin kipeimmin, sen osoittavat Pietarista ja Moskovasta tulleet hyytävät kommentit.

Viron linjaus ei saa kannatusta Suomessa, sillä ulkoministeri Haavisto kaavailee viisumihakemusten rajoittamista viidesosaan tai kymmenesosaan.

Puolueissa on muitakin mielipiteitä. Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Venäjän hallintoon kohdistuvista pakotteista pidetään kiinni, mutta viisumien rajoittamista hän ei kannata.

Kun EU ei yhteistä linjaa löydä, venäläisturistien matkailu Suomeen jatkuu.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus