Haminan talousalueen uutislehti

Kadun saneeraus on tarkkaa puuhaa

Kadun saneerauksessa mennään noin 2,5 metrin syvyyteen, vesilinjat ovat yleensä syvimmällä.

Juhannuksen jälkeen käynnistynyt Puutarhurinkadun ja Välikadun saneeraus valmistuu 14.10. mennessä. Sakki Oy:n työpäällikkö Teuvo Sinisalo tunnustaa, että kiireeksi menee.

– Näin käy saneerauskohteella usein. Vanhan uusimisessa vain tulee aina yllätyksiä. Ensimmäinen viikon yllätys tuli heti, kun jouduimme uusimaan Annankadun kentän läpi tulevan vesilinjan venttiilit, kertoi Sinisalo.

Saneerattavien katujen uumenissa on kymmenien vuosien vanhaa tavaraa. Viemäriputket olivat betonia, vesilinjat valurautaputkea.

– Uudempaa tavaraa auki kaivetuissa kaduissa ovat kaapelit. Välikatua kaivettaessa esiin tuli 28 valokuitukaapelia. Toistaiseksi emme ole katkaisseet yhtäkään.

Perämiehenä lapion kanssa montussa Niko Nykänen.

Sakki Oy on perustanut tukikohtansa Annankadun kentälle, joka sijaitsee aivan työmaan kupeella. Kentälle on varastoitu putket ja myös mittava määrä soraa, joka käytetään kaivantojen peittämiseen, kun putki- ja muut työt on tehty.

Raskaan kaivurin kuljettaja Sakari Peltola tietää, että saneerauskohteissa voi tehdä isojakin vahinkoja, kun kone katkaisee tietoliikennekaapeleita.

– Montun pohjalla lapioineen työskentelevä perämies on kaivuuvaiheessa isossa roolissa, sillä hänen tehtävänsä on paikallistaa kaapelilinjat, joita ei konekuski voi nähdä, sanoi Peltola.

– Haastavinta on kuitulinjojen havaitseminen, sillä nykysuuntauksen mukaan ne aurataan pientareelle vain muutaman kymmenen sentin syvyyteen ja ne linjat ovat huonosti merkittyjä.

Välikadun 100-metrinen osuus valmistuu pääosin tämän viikon aikana, jolloin Sakin työmaan painopiste siirtyy kokonaan Puutarhurinkadulle.

Teuvo Sinisalo vastaa Sakki Oy:ssä myös tarjouslaskennasta.

– Kohteena Puutarhurinkatu on leveytensä vuoksi helpompi. Myös työn eteneminen on vauhdikkaampaa, toivoi Sinisalo.

Sakki Oy:n urakkaan kuuluvat vesi, viemärit ja hulevedet. Kun tien alle jäävä osuus on valmis, pinta tasoitetaan ja asfaltoidaan.

Työmaalla on Sakin kaksi järeää kaivuria, kuormuri ja kauhakuormaaja. Työntekijöitä on 7 – 8.

Sakki Oy:n osuus Puutarhurinkatu – Välikatu -urakasta on 370 000 euroa. Lopullinen hinta Haminan kaupungille heilahtanee 750 000 – 800 000 euroon, kun myös kadun sähköverkko ja katuvalaistus kunnostetaan.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli