Yksi viikko mullisti suomalaisen yleisurheilun odotusarvot. Yleisurheilumme palasi Münchenissä kaamosvuosien jälkeen jälleen Euroopan yleisurheilukartalle ja millä tavalla! Kaksi urheilijaamme säkenöi vieden EM-kullat vastustamattomilla suorituksillaan.

Maamme edellisiä kullanhohtoisia aikoja pitää EM-tasolla hakea yli 15 vuoden takaa. Vuonna 2006 Göteborgissa häkellytti estejuoksija Jukka Keskisalo, jonka kultajuoksu muistutti ällistyttävästi Topi Raitasen näytöstä: viimeisen kierroksen takasuoran lopussa homma haltuun ja vastustajat polvilleen. Keskisalon kultaa Göteborgissa juhlittiin, mutta moukarimies Olli-Pekka Karjalaisen kulta varmistui vasta kuukausien jälkeen dopingtesteissä. Valko-Venäjän Ivan Tsih’an narahti joutuen lopulta luovuttamaan kullan suomalaiselle.

Kesän 2021 olympiakisat käytiin laihoin tuloksin. Kesän 2022 MM-kisat USA:ssa tuottivat meille lähinnä pettymyksiä, mutta jo silloin Suomen valmennusjohto lupasi, että EM-kisoissa tahti muuttuu. Ja muuttuihan se, oli toki vastuskin kevyempi.

EM-Münchenissä saimme nauttia menestyksen hedelmää, jonka makua ei nuorempi polvi muistakaan. Wilma Murron seiväskulta säväytti koko stadionin hereille ja Topi Raitasen näytösmäinen estejuoksu oli vaikuttavuudessaan huippu. Kun Suomen yleisurheilu lähtee tästä lentoon, mitä onkaan tulossa, sillä perinteitä meillä on!

Pieni historian kertaus: 1974-EM-kisoissa Roomassa saavutimme neljä kultaa ja yhteensä 10 mitalia. Mitalitaulukossa olimme viidenneksi paras maa.

Yleisurheilumme nousu alkoi EM-kisoissa Helsingissä 1971 Juha Väätäisen kahden kultamitalin siivittämänä. Viimeiset vuodet ovat olleet vaatimattomia menestyksen kannalta, mutta nyt Münchenin menestys nostaa taas innostuksen pilviin.

Jorma Haapamäki

Toimittaja