Haminan talousalueen uutislehti

Haminan rikoshistoriaa: Kostea ilta päättyi ahtaajan kuolemaan

Kymen Sanomien etusivulla oli 27. elokuuta 1974 kaksi isoa uutisaihetta: HP:n pesäpallokulta ja Hillonkylän ahtaajasurma.

Ahtaaja surmattiin partakoneenterällä kostean illanvieton aikana Hillonkylässä elokuussa 1974. Oikeudenkäyntiä sävyttivät äkkikäänteet yllätystodistajineen. Lopulta syylliseksi todettiin toinen ahtaaja.

Haminassa riitti juhlahumua sunnuntaina 25. elokuuta 1974. HP voitti miesten pesäpallomestaruuden 19 vuoden tauon jälkeen. Kulta varmistui, kun oranssipaidat löivät Vallikentällä Imatran noin 4 000 katsojan edessä.

Hillonkylässä oli hurviteltu pienessä pihamökissä pitkin päivää. Vuokraisäntä tuli tarkistamaan tilannetta myöhään sunnuntai-iltana. Hän löysi vuokralaisensa, ahtaaja Matti Kalevi Kouhion, 37, kuolleena nojatuolista.

Mies oli surmattu viiltämällä häntä kaulaan partakoneenterällä. Oikeuslääkäri määritteli kuolinajaksi kello 19–20.

Poliisi pidätti aluksi useampia talossa sunnuntaina ryypiskelemässä käyneitä miehiä.

Haukiputaalta Hilloon muuttanut ahtaaja sai jutussa syytteen. Hän oli syntynyt 1920-luvulla.

Ahtaaja ei Haminan raastuvanoikeudessa myöntänyt eikä kiistänyt tekoa, koska hän ei kertomansa mukaan muistanut surmaillan tapahtumia.

Raastuvanoikeus joutui puimaan juttua viisi kertaa.

Syytetyn avustaja Tapani Malin marssitti saliin yllätystodistajanaan Kouhion naapurin, Jouko Ruotun, joka vannoi nähneensä Kouhion elossa sunnuntai-iltana vielä 20.45 aikaan, jolloin ahtaajan piti oikeuslääkärin mukaan olla jo hengetön.

Ruottu ilmoitti myös poikansa, The Strings -yhtyeen kitaristina tunnetun Pentti Ruotun, havainnosta jonka mukaan Kouhion asuma mökki oli pimeänä kello 20 aikaan.

15-vuotias Anne Ristola kertoi oikeudelle nähneensä syytetyn sunnuntai-iltana kello 22.20 noin sadan metrin päässä surmamökistä. Syytetty oli todennut sammuneensa pusikkoon ja kadottaneensa lakkinsa sekä takkinsa.

Syyttäjä muistutti, että ahtaajan housuista oli todettu Kouhion veriryhmän verta. Mökin ulkopuolelta oli löydetty syytetyn tupakkavälineet, joissa niinikään oli uhrin verta.

Oikeus katsoi näytetyksi, että Kouhio oli jäänyt syytetyn kanssa kahdestaan asuntoon.

Raastuvanoikeuden mielestä ahtaaja oli tahallaan aiheuttanut Kouhiolle ainakin vaikean ruumiinvamman ja tuomitsi miehen yksinteoin tehdyistä törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta neljän vuoden kuritushuonerangaistukseen.

Raastuvanoikeus velvoitti tuomitun korvaaman uhrin omaisille hautajais- ja matkakuluja sekä valtiolle todistajien palkkioita. Kokonaissumma nousi liki 5 500 markkaan.

Tuomittu ahtaaja kuoli 1980-luvulla.

Surmamökki ei ole enää pystyssä Hillontiellä, jonka varrella ei ole enää asutusta. Kaksi hylättyä autiotaloa on jäänyt jäljelle. Kuvan talo ei liity Kouhion surmajuttuun.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös