Jalon Myllyn jo perinteinen puuropäivä vetää joka vuosi satoja kävijöitä, eikä viime lauantaina järjestetty sadonkorjuujuhla tehnyt poikkeusta. Kävijöitä arvioitiin olleen noin 800.
Ruispuurokattilalle oli tuttuun tapaan pitkä jono ja letut menivät muurinpohjapannulta suoraan lautasille.
Yrittäjäpariskunta Terhi Ruokonen-Jalo ja Erkki Jalo kertoivat, että uuden sadon uutispuuro keitettiin tänä vuonna Härmälän Markon korkealaatuisesta luomurukiista.
Terhi Ruokonen-Jalo totesi, että kahtena edellisenä vuonna puuropäivää ei voitu järjestää koronapandemian takia ja oli tyytyväinen, että ihmiset olivat taas lähteneet liikkeelle.
Ensimmäiset vieraat tulivat lauantaina jo ennen ilmoitettua alkamisaikaa ja aikataulu venyi myös iltapäivällä. Se kuvasti leppoisan puuropäivän vetovoimaa ja Terhi Ruokonen-Jalo vakuutti, ettei se heitä mitenkään haitannut.
– Kaikki oli valmista jo yhdeksältä. Puuroa, lettuja ja kahvia riitti kaikille.
Erkki Jalo kertoi, että rukiin sato oli viime vuonnakin hyvä, vaikka muut viljat kärsivät kuivuudesta ja satomäärä jäi yhteen kolmasosaan tavanomaisesta.
– Tänä vuonna sato on parempi, mutta vieläkin jäätiin vähän normaalista kuivuuden vuoksi, Erkki Jalo luonnehti.
Erkki Jalo kertoi, että heidän myllyltä jauhot, ryynit ja hiutaleet menevät leipomoihin ja lähialueen kauppoihin. Myllyllä on myös suoramyyntimyymälä, joka on auki arkisin kello 8-15.30.
– Tällaisia pieniä myllyjä on enää harvassa, mutta meillä työtä tehdään jo kuudennessa polvessa samalla tavalla kuin aikaisemminkin. Perinteitä kunnioittaen.
Kun Enäjärven mylly tuhoutui tulipalossa 2001, nuori mylläripariskunta joutui valinnan eteen. Onneksi apu löytyi läheltä. Liikkalan kyläläiset olivat valmiita myymään vuonna 1938 rakentamansa myllyn Jalon perheelle ja sen jälkeen myllyssä tehtiin mittavat remontit.
– Mylly avattiin vuonna 2003, kun jauhomyllykin saatiin valmiiksi. Silloin syntyi ajatus viettää avointen ovien päivää. Avajaisissa oli tarjolla ruispuuroa ja kakkukahvit ja vieraiden määrä ylitti kaikki odotukset. Uudistetun myllyn vastaanotto oli loistava, Erkki Jalo kertoo.
Sen jälkeen puuropäivää on vietetty Jalon Myllyllä joka vuosi elokuun viimeisenä lauantaina lukuun ottamatta kahta edellistä vuotta, jolloin puuropäivää ei voinut koronapandemian takia järjestää.