Suortti-suvun yhdistys on yksi Kymenlaakson vanhimpia sukuseuroja. Se on perustettu vuonna 1951 ja merkitty yhdistysrekisteriin lokakuussa 1953. Kolme viikkoa sitten yhdistys piti sääntömääräisen kokouksen Haminassa. Koronan johdosta kolmen vuoden kokousväli venyi vuodella.

Juhlaesitelmän piti tällä kertaa filosofian tohtori, Suomen Kotiseutuliiton emeritus-pääsihteeri Lasse Saressalo. Hän pohti kiehtovalla tavalla kysymystä ”tarvitaanko sukua ja kotiseutua nykypäivänä?”. Lassi esitti paikalla oleville myös kysymyksen ”mistä olet kotoisin?”. Hän kuvaili esimerkkien avulla, miten vastaus voi vaihdella tilanteesta riippuen. Itsekin olen monesti joutunut harkitsemaan, miten tähän kysymykseen vastaan.

Olen ollut jo yli neljäkymmentä vuotta espoolainen. Sitä ennen asuin viisi vuotta Turussa. Passissani syntymäpaikaksi ilmoitetaan Kotka. Lapsuuteni ja varhaisnuoruuteni asuin kuitenkin Vehkalahden Summassa, joka on nykyisin osa Haminan kaupunkia.

Täällä Reimarin palstoilla on helppo vastata, että olen syntyjään summalainen. Jokainen lukija osaa paikallistaa, mistä olen kotoisin. Moni osaa sijoittaa minut vieläkin tarkemmin Summanjoen länsirannalle ja vanhan seiskatien yläpuolelle.

Pääkaupunkiseudulla tilanne on jo toinen. Summan mainitseminen tuo iäkkäämpien keskustelukumppanien mieleen ainakin Summan paperitehtaan ja Summan dramaattiset taistelut talvisodan aikana. On siis olemassa kaksi Summaa.

Moni nuorempi ei hahmota välttämättä näistä kumpaakaan ja hänelle pitää kertoa, että olen kotoisin Vehkalahden Summasta, joka on nykyisin osa Haminaa. Ympyräkaupunki, RUK, satama ja Haminan Palloilijat auttavat paikallistamisessa.

Työskentelin aikoinaan yli kymmenen vuotta Suomen Valtakunnan Urheiluliitossa. Moni svullilainen asemoi minut Turkuun ja Varsinais-Suomeen, koska olin siellä toiminut aktiivisesti urheilujärjestöissä. Osallistuin myös paljon kansainvälisiin kokouksiin. Nimikyltissäni luki aina Kalevi Suortti, Finland. Se riitti. Olin kollegojeni mielestä kotoisin Suomesta.

Joskus matkoillani Yhdysvalloissa tavallisille amerikkalaisille Suomi tai Finland ei aina kertonut juuri mitään. Piti selittää, että olen Euroopasta ja siellä Suomesta. Oli hämmentävää havaita, miten huono maantieteen ja maailman tuntemus perusamerikkalaisilla oli.

On kaksi näkökulmaa kertoa, mistä me olemme kotoisin. Se toinen on kysyjän näkökulma, mitä edellä olen kuvaillut ja se toinen on meidän oma näkökulmamme. Tämä jälkimmäinen on vähintäänkin yhtä paljon henkistä laatua kuin sitä, joka ilmenee kirkonkirjoista ja väestörekisteristä.

Enhän minä ole mielestäni Kotkassa syntynyt, vaikka passissa niin seisoo. Juureni ovat Summassa. Ihan aidosti siinä kylässä, johon myös sukuni ensimmäinen tunnettu isäntä Tuomas Svart on paikallistettu jo vuodesta 1542.

Olen asunut muualla kuin Summassa kolme neljännestä elämästäni. Siitä huolimatta kaakkoisen Suomen, nykyisen Haminan ja tietenkin Summan asiat ovat lähellä sydäntäni. Olen iloinnut siitä, että Summan paperitehtaan tiloihin saatiin Google. Seuraan myös aktiivisesti Summan Ponnistuksen ja Haminan Palloilijoiden taivalta.

Olen iloinen ja jopa ylpeä siitä, että Summan veneveistämöiden tarinat on koottu upeaksi kirjaksi. Kaikki nämä tunteet kumpuavat siitä, että olen kotoisin sieltä ja siellä ovat omat juureni.

Toivon myös, että Summa ja koko Haminan seutu kehittyvät jatkossakin elinvoimaisena ja vetovoimaisena tässä kriisien täyttämässä maailmassa.

Kalevi Suortti

Kirjoittaja asuu Espoossa, mutta on kotoisin Vehkalahdelta.