Haminan talousalueen uutislehti

Taide liikutti haminalaisia

Eija Ylinen-Virtanen on vallannut työhuoneekseen perheen omakotitalon autotallin.

Taiteen, käsityön ja muotoilun ammattilaiset avaavat vuosittain yhtenä syyskuun viikonloppuna Konstrundan-tapahtuman puitteissa ovensa yleisölle. Keskeinen tavoite on tarjota keskusteluja, työnäytöksiä ja voimaannuttavia kokemuksia kävijöille.

Haminassa yleisö pääsi tutustumassa kolmen taiteilijan studioihin. Eija Ylinen-Virtasen yritys Lumopuu panosti aikaisemmin erilaisiin puutöihin, mutta taiteilijan terveys ei kestänyt töissäsyntynyttä hiontapölyä.

– Jätin puutyöt ja nyt maalaan. On minulla yhä riittävästi puutyökaluja, että pystyn itse kehystämään maalaukseni, kertoi Ylinen-Virtanen Konstrundan-päivänä.

Taiteilijain Saara Vainion ja Anniina Loiskeen työpajat sijaitsevat Luovien alojen talossa Rauhankatu 8:ssa. Taiteilija Vainio oli iloisesti yllättynyt Konstrundan-päivän väen runsaudesta.

– Tiedotus päivästä oli saavuttanut yleisön kiitettävästi, sanoi Vainio.

Saara Vainio esittelee keskeneräisen maalauksen tekovaiheita.

Taiteilija Anniina Loiske on haminalaissyntyinen, mutta keramiikan osaamisen hän kävi hankkimassa Tervolasta, aivan Lapin kynnykseltä.

– Opiskelin keramiikan taitoja Ammattiopisto Lappian Tervolan yksikössä. Paluu takaisin koti-Haminaan tuli sitten aikanaan eteen, kertoi Loiske, joka esitteli Konstrundan-päivänä luomiensa keramiikkatöiden ohella maalauksiaan.

– Ohjaan keramiikkaa Haminan Kuvataidekoulussa. Annan myös myös LogoArt taideterapiaohjausta halukkaille yksilö- ja pienryhmäohjauksina.

Ensimmäinen Konstrundan järjestettiin vuonna 2008, jolloin se oli osa Svenska Kulturfondenin 100-vuotisjuhlan ohjelmaa. Ruotsissa taidekierroksilla on pitkät perinteet ja sieltä on saatu idea Konstrundaniin. Yhdistys Åbolands hantverk on tapahtuman järjestäjä.

Ruotsinkielisestä runsaan 80 osallistujan tapahtumasta rannikolla ja Ahvenanmaalla on kehittynyt koko Suomen kattava tapatuma. Vuonna 2021 lähes 500 henkilöä esittäytyivät noin 23 200 kävijälle. Tämän vuoden luvut eivät ole vielä tiedossa.

Kiinnostus avoimet ateljeet -tapahtumaan on ollut suuri niin kävijöiden kuin ammattilaisten keskuudessa.

Anniina Loiske palasi opintojensa jälkeen takaisin Haminan maisemiin.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli