Haminan talousalueen uutislehti

Kynnys läpimenoon yhä korkeammaksi

Kaakkois-Suomen vaalipiiri on menettämässä ensi kevään eduskuntavaaleissa kaksi paikkaa.

Kaakkois-Suomen vaalipiiri on menettämässä ensi kevään eduskuntavaaleissa kaksi paikkaa. Tällä hetkellä Kaakkois-Suomella (Kymi ja Etelä-Savo) on 17 eduskuntaan valittua edustajaa, mutta kevään vaaleissa määrä putoaa 15:een.

Edustajamäärän putoaminen johtuu asukkaiden määrän vähenemisestä. Tämän hetken tilanne näyttää huolestuttavalta ja edustajapaikkojen määrä vahvistetaan 31.10.

Kun edustajapaikkoja on jaossa kevään vaaleissa nykyistä vähemmän, on entistä hankalampaa tulla valituksi.

Edustajamäärän väheneminen kirpaisee kovimmin pieniä paikkakuntia, kuten Haminaa. Viimeisin Haminasta eduskuntaan valittu oli Seppo Lahtela, joka istui eduskunnassa kaksi vaalikautta 1999 – 2007. Kevään 2007 vaaleissa hän ei tullut enää valituksi.

Keskustapuoluetta edustanut Lahtela ammensi äänisaalinsa keskustalaisista piireistä, mutta ääniä tuli laajasti myös reserviläisiltä sekä esimerkiksi metsästäjiltä, sillä Lahtela oli arvostettu kennelmies.

Kun Kymin ja Etelä-Savon vaalipiirit yhdistettiin 2015, kansanedustajien määräksi vahvistettiin 17. Sitä ennen Kymistä valittiin 12 kansanedustajaa ja Etelä-Savosta kuusi eli yhteensä 18.

Menestyminen valtiollisissa vaaleissa edellyttää pienellä paikkakunnalla ehdokkaan saavan laajaa kannatusta yli puoluerajojen. Neljän edustajakauden mittaiseen uraan ylsi esimerkiksi Vehkalahden kunnanjohtaja Matti Vähänäkki, sillä hän nautti laajaa kannatusta ammattiyhdistysväen piireissä sekä myös Hamina-Vehkalahden yrittäjäkunnassa. Silloin katsottiin oman edustajan olevan kaupungille tärkeämpää, kuin hänen puoluekantansa.

Nykyisessä eduskunnassa Etelä-Kymenlaaksoa edustavat vain kotkalaiset Juho Eerola (ps) sekä Sirpa Paatero (sd).

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus