Ravimäkiyhdistys ry:llä on 41 vuoden aikana ollut vain kaksi hallituksen puheenjohtajaa. Erkki Rautamaa (oik.) johti hallitusta vuoteen 2015 saakka, siitä eteenpäin nuijaa on heiluttanun Jouni Kormu.

41 vuotta sitten perustettu Haminan vanhustentukiyhdistys tunnetaan nimellä Ravimäkiyhdistys ry. Yhdistys tuottaa laajoja ja monipuolisia vanhusten ja vammaisten asumis- ja tukipalveluita.

Yhdistys juhlii viikonloppuna 40-vuotista taivaltaan 41-vuotiaana, sillä koronapandemian vuoksi vuosijuhlat jäivät viime vuonna pitämättä. Vanhustentukiyhdistys perustettiin tarpeeseen, Haminaan kaivattiin kipeästi vanhuksille suunnattuja asuntoja, sillä monet vanhukset asuivat puutteellisissa oloissa ilman mukavuuksia.

Tarvittiin vahvoja tekijöitä, joiden johdolla asumistilannetta ryhdyttiin korjaamaan.

– Haminan silloinen sosiaalijohtaja Reijo Lanun johdolla laadittiin yhdistyksen perustamisasiakirja ja kaikki Haminan kaupunginvaltuuston ryhmät olivat hankkeen takana, kertoo Erkki Rautamaa, joka toimi yhdistyksen puheenjohtajana peräti 34 vuotta.

– Perustamiskokouksessa läsnä olivat puolueiden edustajat. Kun minä olin kokouksessa mukana Haminan seurakunnan mandaatilla, minut päätettiin puolueista riippumattomana valita ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.

Vuodesta 2015 alkaen yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana on toiminut Jouni Kormu. Rautamaa jatkaa edelleen yhdistyksen hallituksessa, jonka toinen alkuperäisjäsen on Kaarina Liljander.

Palvelutalojen ja palvelukeskuksen rakennusprojektit olivat yhdistyksen ensimmäisiä hankkeita. Palvelutalojen vihkimistilaisuus pidettiin 13.12.1984 ja vihkiäispuheen piti maaherra Matti Jaatinen. 1996 valmistui Saunakadulle 14 asunnon Ravikoti ja vuonna 1999 ryhmäkoti Katrilli palvelukeskuksen kylkeen.

– Sääntömuutos mahdollisti myös kehitysvammaisten ottamisen mukaan asumispalveluitten piiriin, sanoo Ravimäkiyhdistyksen toiminnanjohtajana vuodesta 2018 alkaen toiminut Jani Attenberg.

Ravimäkiyhdistyksen palvelut ja kehittäminen ovat laajentuneet lisärakentamisen myötä.

– Projekteja on ollut paljon, samoin hanketoimintaa. Niistä monet ovat jääneet elämään joko omana tai muiden tuottamina, kertoo palvelupäällikkö Minna Urpalainen ottaen esimerkiksi Kumppanuustalo Hilman, jonka toiminnasta vastaa oma yhdistys.

Alkuvuosinaan Ravimäkiyhdistys sai runsaasti testamenttilahjoituksia toimintansa kehittämiseksi.

Ravimäkiyhdistys hallinnoi RAY:n rahoittamaa Yhdessä olemme enemmän -kehittämishanketta vuosina 2013 – 2016. Tavoitteena oli tukea ja vahvistaa haminalaisten nuorten ja aikuisten kehitysvammaisten hyvinvointia ja toimintakykyä. Mallia otettiin Italiasta Salute Gli Amicin pop up -toiminnasta, joka johti Ravintola Kamun perustamiseen vuonna 2014. Nykyisin toimintaa jatkaa Cafe Kamu! Haminan linja-autoasemalla.

– Haminan kaupunki on ollut Ravimäkiyhdistykselle paras mahdollinen kumppani, joka on ollut aina valmis yhteistyöhön, sanoo yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Jouni Kormu. Palvelukeskuksen ensimmäinen toiminnanjohtaja oli Anneli Pirhonen ja hänen jälkeensä palvelukeskusta ovat johtaneet Ilpo Karonen, Pia Ruuskanen, Minna Urpalainen ja Jani Attenberg.

Ravimäkiyhdistyksen rakennukset ovat keskittyneet Meltin alueelle.