Haminan talousalueen uutislehti

Tanssiva musikaali Haminan Teatteriin

Soolotanssissa Jaakko Hämeenniemi, taustalla Tommy Larvi ja Jussi Vilkki.

Haminan Teatterin kesätuotantona oli Pelastakaan Röllimetsä, mutta nyt teatteri on ottamassa askelta kansainvälisemmälle tasolle. Housut pois on New Yorkin Buffaloon sijoittuvan legendaarinen musikaalikomedia, jonka keskiössä nähdään kuusi miestä, jotka kamppailevat työttömyyden, rahapulan ja naishuolien keskellä.

Yksi ryhmän miehistä on Jerry (musikaalissa Tommy Larvi), joka keksii pähkähullun idean perustaa kaltaisistaan tavallisista tehdastyöläisistä koostuvan strippausryhmän! Hankkeen myötä esiintyjät saisivat aimo annonksen kaivattua itsetunnon kohotusta ja keikoista saatavilla lipputuloilla voitaisiin heittää hyvästit paitsi housuille, myös rahahuolille. Huima idea rakennemuutoksen repiessä niin yksilöä kuin yhteiskuntaa!

Teoksen ovat kirjoittaneet ja säveltäneet Terrence McNally ja David Yazbek ja se pohjautuu brittiläiseen menestyselokuvaan The Full Monty vuodelta 1997. Musikaalikomedia käsittelee alati ajankohtaisia, tähänkin aikaan soveltuvia teemoja kuten työttömyyttä ja rahapulan kanssa painimista, mutta vastapainoksi se korostaa tärkeitä arvoja kuten elämäniloa, haasteisiin heittäytymistä ja ystävän tukemista hädän hetkellä.

Kilpaillakseen suosittujen ryhmien kanssa on tämän ryhmän esityksen päätyttävä niin sanotusti ”full monty”, eli housut pois. Musikaalissa huoli tulevasta koetaan yhdessä, kollektiivisesti ja ”alastomana”. Monet kulissit kaatuvat totuuden edessä.

– Kyllä, housut todella lähtevät äijiltä totuuden hetkellä. Musikaali on Haminan Teatterin musiikkiteatteriosaamisen voimannäyte ja paluu, sanoo teoksen ohjaava Jalle Niemelä.

Musikaalin tarina sopii enemmän kuin hyvin Haminan teatterin esitettäväksi. Se on paljas ja rosoinen kertomus siitä mitä on yhteisöllisyys, joka on liimattu ystävyydellä ja rakkaudella tiukaksi rikkomattomaksi kokonaisuudeksi.

– Vaikka musikaalin tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltojen Buffaloon, on se samalla kertomus aidoista, paikallisista suomalaisista ihmisistä. Ja todella hieno vastine tämän hetken musikaalien loisteiseen kimallukseen, ohjaaja Niemelä pohtii.

Taustalla soi oikea livebändi, viisi ammattitasoista muusikkoa kapellimestarinaan Anne Schürmann.

– Musikaaliversiomme on elokuvaa hieman koomisempi. Tunnetilat vaihtelevat kuitenkin vahvasti , sillä kyynelten ja naurun raja vaihtelee, sanoo ohjaaja.

– Musikaalin teksti on hienoa dialogia, suomennos on Mikko Koivusen. Tässä toimivat laulut ja muukin teksti loistavasti.

Tanssivien miesten rooleissa loistavat Tommy Larvi, Jan Mykkänen, Jussi Vilkki, Aki Kelin, Jouni Saikkonen ja Jaakko Hämeenniemi.

Esityksen bändissä soittavat kapellimestari Schürmannin lisäksi Ukko Lehtinen, Antti Järvinen, Harri Paronen ja Antti Oinonen.

Muissa rooleissa ovat Pinja Saikkonen, Katariina Myller, Marianna Simola, Riitta Hotakainen, Jenni Roslakka, Nelli Eurasto, Mira Fagerlund, Jaro Suntio ja Esko Ahtosalo. Papin roolin tekee ohjaaja Niemelä itse.

Tekniikat ja lavastukset hoitavat Mika Paakko ja Matti Toikka, puvustus on Juha Kylmälän ja Pirjo Kotkavuori-Porkan käsialaa.

Housut pois -ensi-ilta on perjantaina 4.11. Haminan Teatterissa.

Haminan Teatterin Housut pois -tuotantoryhmästä kuvaan ehtivät ohjaaja Jalle Niemelä ja kapellimestari Anne Schürmann sekä takana vas. Tommy Larvi, Jussi Vilkki ja Jaakko Hämeenniemi.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli