Anne Takasen lasistudio Sevenonista saa nyt lasituotteiden lisäksi villalankoja ja tarvikkeet esimerkiksi Hamina-villapaitaan. Uutta on myös kansalaisopiston kanssa yhteistyössä toteutettava neulekurssi. – Tavoitteena on, että lukuvuoden lopussa jokainen olisi neulonut oman suunnitelman mukaan neulepuseron tai puuvillaneuleen. Alkuun riittää että osaa tehdä silmukan, Anne Takanen rohkaisee.

Bastionissa esiteltiin Valojen yössä haminalainen villapaita. Lasitaiteilija, taidelasiliike Sevenonin yrittäjä ja artesaani Anne Takanen suunnitteli paidan, jonka kuviointi toistaa Haminan ympyräasemakaavaa.

– Ideasta on kiittäminen Hannu Muhosta. Kaksi vuotta sitten Hevoset Bastionissa -ideointityöpajan puitteissa tutustuttiin Bastionin tapahtuma-areenaan. Kaupunginjohtaja sanoi jotain siihen tyyliin, että olisi hyvä saada paikalliset yritykset eri tavoin mukaan tapahtumaan, Anne kertoo.

Anne alkoi miettiä mitä Haminaan liittyvää paikalliset yritykset voisivat  tehdä, ja sitten välähti:

– Olen koulutukseltani alunperin tekstiiliartesaani. Rakastan neulomista. Raumalaiset julkistivat oman Rauma-villapaitansa, kaarrokeneulepaidan, jonka koristekuvio jäljittelee vanhoja pitsinnypläysmalleja. Voisi olla myös Hamina-neule!

Anne näki mielessään Haminan säteittäisen ympyräasemakaavan ja värit, sininen ja valkoinen.

– Aloin suunnitella mallia. Piirsin, purin ja piirsin uudelleen. Kuvion kahdeksan eri sektorin mitoittaminen eri kokoihin vaati tarkkuutta, kaavan tekeminen ei ollut aivan helppoa.

Hamina-paidan langassa on 35 % alpakanvillaa ja loput lampaanvillaa. Alpakanvilla tekee neuleesta pehmeämmän tuntuisen.

– Paita on herättänyt kiinnostusta. Olen tehnyt tarvikepaketteja, joissa on langat, ohjeet, kuvat ja taustaksi hieman tietoa Haminan historiasta.

Jos neulominen ei nappaa, voi paitoja ostaa myös valmiina. Menekin kasvaessa on suunnitelmissa saada alihankkijoita paikallisista, taitavista neulojista.

Hevosneuleista kirja

Anne Takasen kiinnostus neulemallien luomiseen syntyi jo ennen Hamina-paitaa. Perheessä on hevosia, ja sen pohjalta on syntynyt kokonainen hevosneuleiden sarja. Hevosharrastuslajien mukaan nimetyt mallistot saavat värinsä ja kuvionsa lajin inspiroimina. Mallistot on nimetty kenttä-, este- ja kouluratsastuksen sekä ravi- ja poniharrastuksen mukaan.

– Neuleet tehdään lähellä tuotetusta suomenlampaan villasta. Esimerkiksi Poniperheen arkea -malliston langat tulevat Koivukorven tilan lampaista. Tilan emäntä on itse värjännyt ne luonnonväreillä.

Paikallisella työllä ja paikallisesta omaleimaisuudesta syntyvät tuotteet erottuvat massasta, sillä niillä on tarina.

– Hevosneuleista on tulossa kirja, joka julkistetaan ensi kesän Hevoset Bastionissa -tapahtuman yhteydessä. Kirjan kuvat otetaan tutuissa maisemissa, malleina on paikallisia laji-ihmisiä ja hevosia.

Bastionissa esiteltiin Valojen yönä ensimmäistä kertaa lasitaiteilija ja tekstiiliartesaani Anne Takasen suunnittelema Hamina-villapaita. Paidan kuvio jäljittelee kaupungin säteittäistä ympyräasemakaavaa. Malleina olivat Anniina Takanen Hamina-paidassa sekä Inga Mikkonen ja Maria Räsänen, jotka esittelevät Annen hevosaiheisten neuleiden sarjaan kuuluvan Poniperheen arkea -villapaitoja.