Haminan talousalueen uutislehti

Ikääntyneet asukkaat kehittävät itse omaa asumismukavuuttaan

Haminanlinnan asukkaat Maariankadulla ovat ryhtyneet kehittämään taloyhtiön yhteistä tekemistä. Aktiivit vas. Marjatta Hovi, Milja Laamanen, Ritva Nevalainen, hankkeen projektisuunnittelija Marja Klemola sekä Helena Harjunen.

As Oy Haminanlinnan ikääntyneet asukkaat ovat innostuneet kehittämään taloyhtiön yhteistä toimintaa omaan sekä viereiseen AS Oy Maariankatu 10 C taloyhtiöön. Asukkaat ovat mukana Haminan kaupungin hankkeessa, jossa kehitetään ikäystävällistä senioriasumisen kehittämistä osallistamalla ja yhteistyöllä.

Hankkeen projektisuunnittelija Marja Klemola kokosi yhteen iltapäiväkahville asukkaat aiheena yhteisen kerhotilan suunnittelu. Kymmenen aktiivista ikääntynyttä asukasta kehitti yhteiseksi tekemiseksi erilaisia ideoita.

Tarvittavassa kerhotilassa voisi vetää tuolijumppaa, vuokrata asukkaiden juhlatilaksi tai pitää kirjallisuuspiiriä. Samoin kehiteltiin pihalle, talon seinustalle kesäksi istuinryhmää.

Aktiivisista asukkaista Milja Laamanen päätti ryhtyä ensimmäisenä toimeen. Vaikka varsinaista kerhotilaa ei ole vielä olemassa, aloitetaan taloyhtiön kuivaushuoneessa tuolijumppa torstaisin

– Tarkoitus on kehittää lisää yhteistä tekemistä ensin, ja miettiä sen jälkeen kerhotilaa uudelleen, sanoo projektisuunnittelija Klemola.

Kahdeksan asukkaan aloittama yhteinen toiminta on ensimmäisiä hankkeen aikaansaamia yhteistä toimintaa mukana olleissa Haminan taloyhtiöissä. Tukea edistämään ikäihmisten kotona-asumista hanke sai ympäristöministeriöltä ja Haminan kaupungilta.

– Osallistamalla ikäihmisiä on haluttu kehittää toimintaa ja elämää kerrostaloihin. Kaupungin roolina on ollut toimia fasilitaattorina, innovaattorina, neuvonantajana, viestijänä sekä yhteistyöverkostojen luojana, muistuttaa Klemola.

Talon asukas Ritva Nevalainen sanoo, että tavoitteena on parantaa asukkaiden elämänlaatua.

– Yritämme saada asukkaat ulos omista koloistaan. Asukkaiden kanssakäyminen on vähentynyt valtavasti. Nyt yritämme herättää henkiin vanhaa hyvää, sanoo Nevalainen.

Asukkaat eivät aio vetkutella tässä asiassa. Viime torstaina järjestettiin omalle sekä yhteisessä pihapiirissä olevalle As Oy Maariankatu 10 C:n väelle yhteinen tuolijumppa talon kuivaushuoneessa.

Paikalla oli tuolijumpan vetäjän Milja Laamasen lisäksi kahdeksan aktiivista asukasta kaikista taloista. Tuoleja on siis hankittava lisää seuraavalle viikolle, jolloin jumppa siirtyy osallistujien toiveesta maanantai-päivälle.

Projektisuunnittelija Klemolan mukaan syyskuussa hankkeessa on menossa seurantavaihe kesän kohtaamisten jälkeen.

– Yhteisöasumista kehitetään Tervasaaren yhteisöasumisen projektissa.  Ennakkomarkkinoinnin pohjalta kaupunki pohtii projektin aloittamista. Yhteisöllistä toimintaa ikääntyneitä asukkaita osallistamalla puolestaan kehitetään kerhotilaa luomalla As Oy Rantapuistikossa ja As Oy Puolakalliossa. Rantapuistikon asukkaat eivät tarvinneet kuin yhden tapaamisen ja ovat sen jälkeen yhdessä raivanneet varastotilasta kerhohuoneen itselleen tapaamispaikaksi, sanoo Klemola.

Yhteistä toimintaa kehittävät myös Haminan Veteraanikodin sekä As Oy Ratapihankatu 1:n ikääntyneet asukkaat.

– Uusimpana hankkeeseen yritämme saada kolmen As Oy Kasarminkatu 7 asukkaan aloitteen ikääntyneiden virikkeellisemmästä ulkoilusta Haminan historiallisessa kaupunginosassa etenemään. Kokeilemme siis monenlaisia tapoja saadaksemme ikääntyneet asukkaat kohtaamaan toisensa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli