Haminan talousalueen uutislehti

Kelan palveluihin kiinni videoyhteydellä – Koppaamossa tarjolla laaja palvelusetti

Koppaamon väkeä kävi Pyhällössä tervehtimässä Veli Aalle. Koppaamolaiset vas. aikuissosiaalityön Leena Rantala, Kelan Ida Collanus, ohjaamotyöntekijä Kati Posti. Taustalla myös tutustumiskäynnillä koppaamolaisia tervehtinyt Anne Hammarberg.

Haminalaisten uusi palvelupiste Koppaamo avattiin toukokuussa Rauhankatu 8:ssa vanhassa puutalossa entisen päiväkodin tiloissa. Samoissa tiloissa toimii nyt myös nuorten Ohjaamo.

Matalan kynnyksen palvelupisteestä aikuiset saavat ilman ajanvarausta neuvontaa ja ohjausta työhön, koulutukseen ja oman talouteen liittyvissä asioissa.

Talon kiistaton valtti on kuitenkin Kelan palvelupiste, jossa avataan kuvallinen videoyhteys Kelan virkailijaan. Silloin asiakas voi kasvoista kasvoihin hoitaa asiaansa.

– Kun Kelan toimisto sulki Haminassa ovensa runsas vuosi sitten syyskuussa, tämä palvelumme on osoittautunut erittäin tärkeäksi. Kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä hoitamaan asioitaan Kotkaan eikä tietokoneen käyttökään ole hallinnassa, kertoo työllisyyskoordinaattori Kristiina Puska, jonka toimisto siirtyi Rauhankadulle Puistokatu 2:n isosta virastotalosta.

– Tarvittaessa Kela-asiointiin voi ottaa mukaan myös Koppaamon työntekijän, jolloin asiakas saa apua esimerkiksi lomakkeiden täyttämisessä.

Laaja yhteistyö eri toimijoiden kesken on Koppaamon vahvuus. Esimerkiksi aikuissosiaalityön edustaja on tavattavissa Koppaamossa ilman ajanvarausta torstaisin klo 12 – 15.

– Päivittäin aikuissosiaalityön palveluista saa ajanvarauksella Haminan sataman porttirakennuksessa sijaitsevassa toimistossa, mutta autottoman on hankala päästä asioimaan sinne. Tänne on helppo tulla ja sen ovat asiakkaatkin havainneet, sanoo Puska.

Tarjolla on kerran kuukaudessa myös Ekamin uraneuvontaa, ja myös takaus- ja velkaneuvojan apuun voi turvautua kerran kuukaudessa

Alle 30-vuotiaiden Ohjaamossa on paikalla myös TE-toimiston edustaja kolmena päivänä viikossa. Lisäksi Ohjaamossa päivystää Etsivä nuorisotyö ja Onni-työntekijä. Jollei Ohjaamon/Koppaamon väki osaa auttaa, he etsivät osaavan auttajan.

Viime viikolla Koppaamon iskuryhmä teki yhden päivän mittaisen maaseutukierroksen, jolloin kierrettiin neljä kyläkeskusta monitoimiauto Päiväsäteen kyydissä. Edustettuina olivat aikuissosiaalityö, Kela sekä Koppaamo.

– Reissu uusitaan vielä syksyn aikana. Tiedottamista lisäämällä kohtaamisia saadaan varmasti lisää, uskoo Kristiina Puska.

Ensimmäisellä kiertueella tavoitettiin Neuvottomassa 30, Pyhällössä viisi ja Metsäkylässä yksi asukas. Kannusjärvellä tieto Koppaamon vierailusta ei vielä tavoittanut asukkaita.

Monitoimiauto Päivänsäde palvelee kirjastopuolen ohessa myös Koppaamon tarpeita. – Tämä on urallani jo kolmas kirjastoauto ja entisiä myös parempi, sanoi myös auton kuljettajana toimiva Mirva Suurnäkki, kuvassa keskellä. Koppaamolaiset oik. Ida Collanus, Kati Posti ja Leena Rantala sekä autossa vieraillut Anne Hammarberg.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli