Haminan talousalueen uutislehti

Livekeikan osaamista opetettiin muusikoille

Muusikkojen koulutus alkoi vahvalla teoriaosuudella, ennen kuin päästiin rakentamaan esiintymislavan paketti. Kuvassa vasemmalta pääkouluttaja Kimmo Sirola AK Sound & Music Servicestä, Sami Järvinen, Roope Kauhanen ja Jouni Järvinen.

Haminan Elävä Musiikki ry perustettiin muutama vuosi sitten edistämään haminalaisten muusikoiden ja yhtyeiden musiikkiharrastusta sekä ammatinharjoittamista.

Viikonvaihteessa järjestetty Local Rock Marathon oli jälleen yhdistyksen voimannäyttö, jota ryyditti myös vahva koulutuksellinen osuus. Koulutuksen tavoitteena oli muusikkojen kehittämisen ohella nykyaikaisten laitteiden koko kapasiteetin parempi hyödyntäminen, joka takaa yleisölle miellyttävämmät musiikkielämykset.

– Järjestimme lauantain iltapäivään opetuspaketin muusikoillemme ja musiikkitekniikasta kiinnostuneille. Aiheena oli livekeikan toteuttaminen ja kaikki siihen liittyvien lavatoimintojen rakentaminen soitinten miksaukseen saakka, kertoo HELMUn puheenjohtaja Roope Kauhanen.

Iltapäivän pääkouluttaja oli Kimmo Sirola, mutta ääneen pääsivät kaikki muutkin halukkaat osaajat.

– Ei aloittelevan bändin tarvitse eikä kannata tehdä samoja virheitä, joita muut ovat uransa varrella tehneet. Ammattilaisen oppeja kannattaa todella kuunnella ja noudattaa, jolloin oman tekemisen voi keskittää musiikin tekemiseen, sanoi Kauhanen.

Kaikki bändit ovat tehnet virheitä, mutta niistä voi myös oppia, sanoi Kimmo Sirola:

– Tieto auttaa pääsemään oikealle tielle. Oman osaamiseni olen ammentanut 1995 alkaneella urallani etupäässä kollegoilta. Apua olen aina saanut konkareilta ja apua olen valmis antamaan nyt nuoremmille, sanoi Sirola.

– Analogiseen tekniikkaan perustuvia laitteita on yhä paljon, muttei niitä enää juuri kukaan käytä. Digi on tullut rytinällä mukaan keikoille ja äänentoistoon

Bändeissä on hallittava koko laaja kenttä, jotta musiikin laatu saataisiin optimaaliseksi.

– Bändin soittaminen on saatava balanssiin, se on nuorille soittajille joskus haastavaa. Lavabalanssi on erilainen pienessä harjoituskämpässä verrattuna lavakeikkaan. Siksi lavabalanssi on rakennettava erikseen jokaiseen tilaan, jossa soitetaan.

Perjantaina Rock Marathon soi Hallinkulmassa, Gebardissa ja Jack-Upissa. Lauantaina jatkettiin vielä Hallinkulmassa ja Wanhan Työskin ilonpidosta vastasi kolme bändiä, joiden laitteet olivatkin koulutussession jälkeen ammattilaisten ohjeiden mukaan viritettyjä.

Keikkamuusikoitten kokeneempi kaarti toimi myös kouluttajina. Tässä Timo Länsivaara (oik.) vauhdissa, ohjaajina toimi lisäksi joukko muuta HELMUn omaa väkeä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli