Haminan talousalueen uutislehti

Valamon viinit tutuiksi nautiskelemalla

Valamon tasokkaaksi mainittua kuohuviiniä maistelemassa Jukka Jauhiainen (vas.), Viinibaarin Aki Porkka ja Päivi Kaija sekä Maarit Koverola.

Haminalaisille tarjoutuu mainio tilaisuus tutustua laadukkaisiin kotimaisiin marjaviineihin, kun Valamon luostarin viinit esittäytyvät viinitastingissä Lounashuone Kerhon intiimissä Viinibaarissa.

Tilaisuus pidetään lauantaina 15.10. ja mukana on myös Valamon viinituotannon perustajaksi mainittu isä Andreas. Tapahtuman järjestävät Haminan Pietarin ja Paavalin kirkon ystävät ry (HAPPY) ja Lounashuone kerhon Viinibaari.

Valamon viinituotannon takana on Valamon Viiniherman Oy, vuonna 1997 perustettu yritys, jonka pääomistaja on Valamon luostari. Tuolloin isä Andreas toimi luostarin taloudenhoitajana ja luostarille oli syntynyt tarve kehittää uusia myytäviä tuotteita.

– Tämä oli alkusykäys luostarin viinituotannolle. Viiniherman aloitti viineillä, mutta tuottaa nykyisin muitakin juomia, kuten olutta, liköörejä, giniä ja viskiä. Yritystä sanotaan Valamon isä-Andreaksen luomukseksi, kertoo Haminan Pietarin ja Paavalin kirkon ystävät ry:n puheenjohtaja, pastori Jukka Jauhiainen.

Suomalainen viinituotanto on kehittynyt huimasti reilussa 25 vuodessa, ja kehitys on hionut marjaviineistä trendikkäitä, maailman huippuja – jäljellä ovat parhaat.

Valamon viinit tehdään perinteiseen tyyliin käyttämällä marjasta puristettu mehu viiniksi sokerin ja viinihiivojen avulla. Osaan tuotteista käytetään koko marja-aines. Viinimarjoissa kuoret ovat ohuet ja siemenet olemattomat, ja ne poistetaan puristusvaiheessa.

– Luostarin viinit tehdään kotimaisista, laadukkaista marjoista, joiden kasvatuksessa ei käytetä torjunta-aineita. Viinimarjojen lisäksi viinien raaka-aineita ovat mm. karviainen, lakka, mansikka, vadelma, variksenmarja ja mesimarja, kertoo Valamon viineihin paneutunut Maarit Koverola.

Marjoista tehdyt kuohuviinit ovat yllättävän samanlaisia kuin rypälekuohuviinit – niissä ei ole paljon eroja. Viinit eroavat rypäleviineistä enemmän.

– Marja- ja rypäleviinejä ryhtyy automaattisesti vertailemaan, olemme tottuneet rypäleviineihin. Vertailu on lähtökohtaisesti turhaa, sillä jo raaka-aine on niin erilainen, sanoo Koverola.

Isä Andreas tuo mukanaan Haminaan viinitastingin viinit. Valikoimaan tulee Valamon suosikkiviinejä ja kuohuviinejä.

– Viinillä on ollut merkittävä rooli uskonnossamme jo Jeesuksen ajoista, kun hän Kaanaan häissä muutti veden viiniksi. Viinikulttuurimme on avointa ja raamatun ja apostolisen kristillisen perinteen hyväksymää, kunhan pysytään kohtuudessa, avaa Jauhiainen Suomen ortodoksien viiniperinteitä.

Haminan viinitastingissä on tarjolla myös herkullinen päivälliskattaus sisältäen kanttarellicappucinoa, parmesaanirisottoa, täytettyä kanapojan rintaa ja lakkajuustokakkua. Aterian sitovat yhteen Valamon viiniherkut.

Viinitastingiin voi ilmoittautua 8.10. mennessä Lounashuone Kerhoon p. 044 277 8289.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli