Haminan talousalueen uutislehti

Haminan LNG-terminaali valmis kaupalliseen tuotantoon

Haminan LNG-säiliön tilavuus on 30 000 m3. (Kuva: Ilmakuvaus Jarno Koivula)

Haminan LNG-terminaali on valmistunut ja se on myös kytketty sekä matalapaineiseen Haminan kaasuverkkoon että Gasfrid Finlandin valtakunnalliseen verkkoon.

– Myös ensimmäinen LNG-kaasua kuljettava rekka ajoi torstaina terminaalin koelastaukseen. LNG-projektimme loppuvaiheet ovat olleet hyvin kiireisiä. mutta maaliin olemme päässeet, sanoo Haminan Kaasuverkko Oy:n toimitusjohtaja Kalevi Mattila.

Vaikka LNG-terminaalin käyttöönotto on vasta aloitettu, suunnitelmat kapasiteetin moninkertaistamiseksi ovat jo vireillä.

– Haminan LNG-terminaalin verkkoonsyöttökapasiteetti on terminaalin käynnistyessä noin 3 TWh/vuosi, jota on mahdollista moninkertaistaa höyrystyskapasiteettia lisäämällä. Alustavat suunnitelmat kapasiteetin kasvattamiseksi on jo käynnistetty, sanoo Mattila.

– Verkkoonsyötön lisäksi kaasun jakelua voidaan toteuttaa rekkakuljetuksin 3 TWh/vuosi, jolloin terminaalin kautta voidaan jo alkuvaiheessa toimittaa kaasua jopa 7 TWh:n vuosivolyymillä.

LNG on nesteytettyä maakaasua, joka on kuljetusta ja varastointia varten kaasu on nesteytetty eli jäähdytetty. Silloin sen tilavuus pienenee ja terminaalissa kaasu voidaan palauttaa alkuperäiseen olomuotoonsa.

– Terminaaliimme saapuu seuraava lasti LNG-kaasua ihan näinä päivinä. Suomessa on hanke myös kelluvan LNG-aluksen hankkimiseksi ja vastaavia, väliaikaisiksi luonnehdittuja kelluvia yksiköitä suunnitellaan kuumeisesti myös kaasupulassa kärvistelevään Eurooppaan, sanoo Kalevi Mattila.

Haminan LNG-terminaalin investoinnin kokonaisarvo on lähes 110 miljoonaa euroa. Haminan Kaasuverkko Oy on Haminan Energian tytäryhtiö. LNG Terminaalin pääomistajia ovat Haminan Energia ja virolainen Alexela-energiakonserni.

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli