Haminan talousalueen uutislehti

Haminan rikoshistoriaa: Pappi saunottajan pauloissa

Haminan kreikkalaiskatolisen seurakunnan pappi joutui vuonna 1925 seurakunnan vaikuttajien liipasimelle saunakäyntiensä vuoksi. Seurakunta on jo vuosikymmenet tunnettu ortodoksisena seurakuntana.

Saunaskandaali ravisteli Haminan kreikkalaiskatolista seurakuntaa vuonna 1925. Seurakunnan silmäätekevät ilmiantoivat seurakunnan entisen kirkkoherran epäillen tätä salavuoteudesta ja kieltolain rikkomisesta.

Tuomion oikeusjutussa sai kuitenkin vain hengenmiestä perusteellisesti kylvettänyt saunottaja.

Haminan rikkaimmaksi mieheksi sanottu kauppaneuvos Konstantin Aladin, kauppias Pietari Wetuschenko ja lehtorinleski Vera Jefremow lähettivät 1925 kreikkalaiskatolisen seurakunnan ex-kirkkoherrasta ilmiantokirjeen kirkollishallitukselle. Seurakunta tunnetaan nykyisin ortodoksisena seurakuntana.

Meltin sauna toimi aikoinaan tässä rakennuksessa, joka on nykyään moderni asuintalo. Uteliaat työtoverit kurkkivat saunottajan ja papin puuhia avaimen reiästä ja ikkunasta.

Kolmikon mukaan rovasti oli harrastanut salavuoteutta Meltin yleisessä saunassa saunottajan kanssa ja tuonut saunalle alkoholia. Elettiin kieltolain aikaa.

Tapaus siirtyi erinäisten vaiheiden jälkeen haminalaissyntyisen oikeuskanslerin Alex Charpentierin käsiteltäväksi. Tämä määräsi Haminan kaupunginviskaalin Hugo Winqvistin nostamaan syytteen rovastia vastaan.

Tutkimuksissa kävi ilmi, että 57-vuotias rovasti oli 37-vuotiaan saunottajan vakioasiakas. Pappi oli käynyt saman naisen kylvettävänä jo tämän entisessä työpaikassa Ahtolan saunassa.

Kahden muun Meltin saunan kylvettäjän mukaan rovasti viipyi 37-vuotiaan saunottajan hoteissa hyvin pitkään.

Työtovereiden epäluulot heräsivät. He tirkistelivät pesuhuoneen tapahtumia avaimenreiästä ja myös ikkunasta.

Naisten mukaan rovasti ja saunottajat harrastivat seksiä. Samasta asiasta todisti myös saunan asiakkaana ollut työmies, jonka saunottajat pyysivät katsomaan intiimiä näkyä.

Haminalaissyntyinen oikeuskanslerin Alex Charpentier määräsi Haminan kaupunginviskaalin nostamaan syytteen rovastia vastaan salavuoteudesta ja kieltolain rikkomisesta.

Toinen työtovereista kertoi saunottajan tuoneen kaksi eri kertaa papin kylpyreissun jälkeen hänen pukuhuoneestaan vajaan lasillisen pirtua, joka oli sekoitettu joko kaljaan tai limonadiin. Nainen oli sanonut papin tuoneen spriin saunalle.

Kaupunginviskaali Winqvist ilmoitti oikeuskanslerille, ettei hän voi nostaa rovastia vastaan syytettä salavuoteudesta, koska tämä oli naimisissa. Salavuoteudella tarkoitettiin naimattoman miehen ja naimattoman naisen välistä sukupuoliyhteyttä.

Winqvist vaati kuitenkin papille ja saunottajalle rangaistusta kieltolain rikkomisesta.

Rovasti kiisti tuoneensa pirtua Meltin saunalle. Haminan raastuvanoikeus ei löytänyt riittävää näyttöä häntä vastaan vaan hylkäsi syytteen.

Oikeus tuomitsi työpaikkansa menettäneen saunottajan jatketusta alkoholipitoisen aineen lahjoittamisesta 200 markan sakkoihin. Mikäli nainen ei maksaisi sakkoja, häntä uhkasi peräti 100 päivän vankeus.

Kauppias, sahanomistaja ja laivanvarustaja Konstantin Aladin halusi entisen kirkkoherran edesvastuuseen väitetystä Meltin saunassa tapahtuneesta elostelusta.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli