Yhteiskuntamme kehottaa tai jopa painostaa jokaista säästämään energiaa. Sen ennustetaan olevan kortilla talven pakkaskeleillä, mutta tuleeko sähköstä pulaa?
Turha sähköenergian hölvääminen ja tuhlailu on tietenkin tuomittavaa, mutta tiedämmekö oikeasti, millaisia talven kuukaudet ovat, emmehän me pysty ennustamaan kuukausien päähän säätilojakaan!
Vuoden 1973 öljykriisi antoi esimakua öljyn ja öljymaiden voimasta. Silloinkin kriisin käynnistävänä voimana oli sota, kun arabimaat kävivät Yhdysvaltojen tukeman Israelin kimppuun. Lopettaakseen jenkkien tuen Israelille päättivät arabit iskeä öljyllä.
Sota loppui aikanaan Israelin voittoon, mutta eipä ollut siinäkään sodassa lopullisia voittajia. Öljykriisin seurauksena polttonesteiden hinnat nousivat Suomessakin voimakkaasti.
Tammikuussa 1974 raskaan polttoöljyn hinta nousi 2,8-kertaiseksi, kevyen polttoöljyn hinta 1,8-kertaiseksi, dieselöljyn hinta 1,4-kertaiseksi ja bensiinin hintakin neljänneksellä vain yhdessä yössä.
Silloin Suomessa säästettiin tinkimällä huoneistojen ja liiketilojen sisälämpötiloista, valaistuksesta ja vaikkapa autotallien lämmittämisestä. Ylilyöntejäkin tuli ja Kymen läänin maaherra kielsi esimerkiksi rallikilpailut.
Meistä jokainen voi tehdä omalta osaltaan energian säästämiseksi jotakin ja jokaisen niin tuleekin tehdä. Pienistä puroista syntyy virta ja kun kaikki ovat yhteisellä asialla, tulostakin pitää tulla.
Mitalilla on toinenkin puoli. Onko järkevää patistaa investoimaan vähäsäästöisiin kodinkoneisiin, sillä niidenkin valmistaminen on näkynyt jonkin sähkölaskuissa.
Miten omassa taloudessamme säästetään? Huoneiston sisälämpötilasta aiomme tinkiä vähintään asteen verran. Suihkussa on tarkoitus käydä nopeasti, mutta kylmään suihkuun ei valmiutta taida olla.
Valaistukseen tuskin puutumme, sillä led-valojen kulutus on minimaalista verrattuna vanhoihin hehkulamppuihin.
Sauna ei meillä lämpene, se on varmaa. Kulutuspiikeissämme se ei kuitenkaan näy millään tavalla, sillä edellisestä saunomisesta on aikaa jo rohkeat pari vuotta.