Haminan talousalueen uutislehti

Ukrainalaisyhtye konsertoi Haminassa – banduristit uskovat maansa voittoon

Julija Rudnytska, Iryna Korolevych ja Iryna Hubjak ilahtuivat suomalaisten laajasta tuesta Venäjää vastaan taistelevalle Ukrainalle.

Ukrainan tunnetuimpiin kuuluvalla bandurayhtyeellä on tärkeä tehtävä – saada suomalaisilta lisää tukea maan taistelulle Venäjää vastaan ja kohottaa Suomeen tulleiden Ukrainan pakolaisten mielialaa.

Kolmen nuoren naisen trio Oriana kiertää parhaillaan Suomea pääinstrumentteinaan Ukrainan kansallissoitin bandura ja Suomen kansallissoitin kantele. Yhtye ehti käväistä konsertoimassa myös Haminassa.

Suomen kiertue on trio Orianalle jo kolmas. Tällä kertaa meneillään on vajaan kolmen viikon turnee, johon mahtuu peräti 34 konserttia. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan takia tilanne kuitenkin poikkeaa aiemmista täysin.

– Sodan alkamisen jälkeen suhtautuminen meihin on ollut kaikkialla paljon lämpimämpää. Suomalaisten osoittama tuki on hyvin konkreettista, monissa konserteissa ovat itkeneet sekä yleisö että me soittajat, kertoo bassobanduraa soittava Julija Rudnytska.

Trion jäsenet kertovat ilahtuneensa siitä, että heitä ei ole Haminassakaan luultu venäläisiksi.

– Yksi täkäläinen rouva oli lähdössä pois kaupasta, kun huomasi meidät ja kuuli, että olemme Ukrainasta. Hän palasi kauppaan ja kävi ostamassa meille paketin kahvia ja kertoi samalla omista sotakokemuksistaan, kertoo Iryna Hubjak.

– Taistelu Venäjää vastaan yhdistää!

Maailmalla melko tuntematon bandura on Ukrainassa kaikkien ulottuvilla oleva ja arvostettu kansallissoitin, jolla on juuri nyt aivan erityinen symbolinen merkitys, kun maa taistelee olemassaolonsa puolesta.

Luuttusoittimiin kuuluvan kansansoittimen säestyksellä muusikot ovat vuosisatojen ajan laulaneet kansan elämästä, kansallissankareista, hyökkäyksistä ja rakkaudesta.

Vallanpitäjille se on usein ollut liikaa. Banduran soittajia vainottiin niin tsaarin kuin Neuvostoliitonkin aikana, jolloin kansallisen itsetunnon nousut koettiin uhkaksi valtiolle ja banduristeja jopa teloitettiin. Itsenäisen Ukrainan aikana banduran asema vakiintui.

Haminassa vieraillut trio Oriana on yksi maan tunnetuimmista yhtyeistä ja se on konsertoinut ahkerasti useissa Euroopan maissa. Trion Haminan konsertti antoi edustavan kuvan siitä, miten erilaisen musiikin säestämiseen 61-kielinen bandura soveltuu.

Monipuoliseen ohjelmistoon on Ukrainan sodan alettua lisätty maan taistelutahtoa korostavia kappaleita. Upeasti esitettyjen kappaleiden sisällön ymmärtämistä olisivat kuitenkin varmasti auttaneet lyhyet suomenkieliset välijuonnot.

Kotimaassaan Oriana on tärkeä osa kansallista itsetuntoa vaalivaa kulttuurialaa.

Trion jäsenille yksi asia on päivänselvä. Venäjän aloittama sota voi päättyä vain yhdellä tavalla:

– Ukrainan voittoon ja vallattujen alueiden palauttamiseen. Muu ei ole mahdollista, sanoo Julija Rudnytska.

Ukrainan kansallissoitin bandura taipui taitavien soittajien käsissä monenlaisen musiikin tulkiksi.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli