Haminan talousalueen uutislehti

Aurinkopaneelien asentaminen edellyttää ilmoitusta rakennusvalvontaan

Monissa kiinteistöissä suunnitellaan aurinkopaneelien viemistä katolle. Haminan rakennusjärjestyksen mukaan aurinkopaneelien kiinnittäminen katolle edellyttävät ilmoitusta rakennusvalvontaviranomaisille.

– Aurinkopaneelien kiinnittäminen suojelurakennuksiin ja muihin arvorakennuksiin edellyttää lisäksi toimenpidelupaa, johon museovirastokin ottaa kantaa, sanoo Haminan vt. johtava rakennustarkastaja Marika Hartikainen.

Kiinteistön vaihtaessa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön lämpökaivon kaivaminen edellyttää myös toimenpidelupaa.

– Pohjavesialueille ei lupaa ei myönnetä.

Ennen aurinkopaneelien hankkimista kannattaa olla yhteydessä rakennusvalvontaan.

– Ensin kannattaa selvittää lupapuoli ja vasta senjälkeen aloittaa puuston raivaaminen sivuun auringonsäteiden tieltä, sanoo Hartikainen.

Kaikki aurinkopaneeleita katolleen haikailevat eivät lupia saa. Näin on käynyt ainakin Haminan Linnoituksen kaupunginosassa ja Pitäjänsaarella, jossa museovirasto on asettunut poikkitelon.

– Vaikka paneelit sijoitetaankin katolle, ne eivät museoviraston vaatimusten mukaan olla näkyvissä katutasolta. Katon kanssa samanvärisen paneelit ovat kyllä hyvin huomaamattomia, mutta käsittelemme kaikki hakemukset yksittäistapauksina.

Kadettikoulunkadulla sijaitsevan Wanhan Veteraanin kiinteistön katolla aurinkopaneelit ovat näkymättömissä.

– Paneelien asentaminen sinne onnistui, koska lähellä ei ole asutusta. Sijoituspäätöstä joudutaan harkitsemaan uudelleen, jos Veteraanin läheisyyteen rakennetaan asuintaloja, tietää Hartikainen.

Latvela uusi rakennustarkastaja

Jani Latvela on aloittanut Haminassa uutena rakennustarkastajana. Työt ovat tuttuja, sillä hän on työskennellyt viisi edellistä vuotta Kotkan rakennusvalvonnassa. Haminan johtavana rakennustarkastajana vuosia toiminut Ari Brusila on virallisesti eläkeläinen 1. joulukuuta.

– Suhtautuminen aurinkopaneeleihinkin tarkentuu, kun uusi rakennuslaki astuu voimaan 1.1.2024. Laista on jo kirjoitettu lakiesitys, mutta eduskuntakäsittely on vielä edessä, sanoo Latvela.

Kaikessa rakentamisessa yleinen suositus on kysyä viranomaisilta ohjetta, ennen kuin tekee virheitä.

– Neuvonta kuuluu meidän virkatehtäviin, vinkkaa Marika Hartikainen.

Haminan rakennusvalvonta on Marika Hartikaisen ja Jani Latvelan näpeissä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide