Haminan talousalueen uutislehti

Sota Ukrainassa laukaisi lopulta Zsarin riskit

Vaalimaan tuntumassa sijaitsevan Outletkylä Zsarin hakeutuminen konkurssiin on monella tavalla huono uutinen.

Vaalimaan tuntumassa sijaitsevan Outletkylä Zsarin hakeutuminen konkurssiin on monella tavalla huono uutinen. Yllätyksenä konkurssi ei tullut, sillä marraskuussa 2019 avattu kauppakeskus oli koko ajan erilaisten vastoinkäymisten piinaama. Zsar ei saanut koskaan hyödynnettyä koko potentiaaliaan ja kun valoa joskus näkyi tulevaisuudessa, pian päälle painoivat uudet entistä suuremmat ongelmat.

Ensimmäisen iskun antoi keväällä 2020 koronapandemia. Kun Venäjä ei juurikaan kantanut huolta rokotuksista, viranomaisemme päättivät sulkea rajan. Kun kesällä 2021 koronatilanne helpotti ja kauppa piristyi, kunnes Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Nyt raja on käytännössä avoin vain rekkamiehille ja kaksoiskansalaisille.

Outlet-kylä oli koko ajan Virolahden kunnan pönkittämä hanke, mutta lopulta hankkeen ympärille kietoutui monenlaisia harmeja, jolloin kunnan tuellekin oli pantava piste. Vuokrina ja maksuina kunnalla on 188 000 euron saatavat outletkeskukselta.

Zsar on ollut myös merkittävä työllistäjä, sillä työntekijöitä on ollut jatkuvasti 50 – 100.

Mitä Zsarista jää käsiin, kun kaupanteko loppuu? Rakennukset ovat kevytrakenteisista peltielementeistä kyhättyjä, mutta komeiksi päällepäin trimmattuja. Kauppakeskuksena se toimisi parhaiten jatkossakin, mutta se kortti on nyt käännetty.

Kompleksi voisi toimia esimerkiksi pienteollisuuskeskittymänä, sillä halvalla rakennetut seinät riittävät teollisuudelle.

Zsarin rakentaminen oli riski ja mahdollisuus. Noin 10 miljoonan asukkaan Pietari on rajana takana huutomatkan päässä, mutta Venäjä on nyt pelannut itsensä ulos länsimarkkinoilta kenties vuosikymmeniksi. Venäjä-riskiä ei Suomessa kai koskaan oikein osattu arvioida. Siihen olisi kannattanut kysellä neuvoja vaikka Virosta.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus