Parikilpailun MM-hopeamitalistit Aleksi Leppä ja Henna Viljanen. (Kuva: Sebastian Långström)

Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä nappasi viime viikolla tiistaina hopeamitalin 300m kiväärin 3×20 laukauksen kisassa MM-kisassa Kairossa. Leppä näytti, että pärjää normaalia haastavammissa olosuhteissa. Kun hän voitti kaksi MM-kultaa neljä vuotta sitten Koreassa, rajussa tuulessa ampumamatot lentelivät kesken kisan.

Kisan voitti Ranskan Emilien Chassat ammuttuaan kaksi pistettä Aleksia enemmän. Pronssia voittanut Unkarin Istvan Peni jäi Aleksista pisteen. Suomen Sebastian Långström ampui myös hyvin, ollen kymmenes tuloksella 584. Juho Autio oli 26:s.

Kun mies mitalin makuun pääsi, toinen MM-hopea tuli torstaina. Leppä parinaan Kyrklätt Skytte Föreningin Henna Viljanen ampui MM-hopeaa 300m kiväärin 3×20 laukauksen asentojen parikilpailussa. Parikilpailun voitti puolalaispari Puolan pari Karolina Kowalczyk ja Tomasz Bartnik ammuttuaan pisteen enemmän eli 884.

Kehno keli sopii Aleksille

Tiistain kilpailuissa Kairossa satoi niin, että 300m radan takana olevan ampumaradan katto tuli sisään.

Leppä onnistui vapaakiväärillä hyvin. Ensin polvelta hyvät sarjat, reilusti sisäkymppejä, mutta myös muutama ysi kaukana. Kolme pois kummaltakin sarjalta. Maakuutyöskentely oli lähes täydellistä. Kaikki osumat kympeissä, joista 13 sisäkymppiä.

Pystyammunta oli lähes makuun toistoa. Ensimmäiseltä sarjalta vain yksi pois ja toisen sarjan kaksi ysiä olivat juuri ja juuri ulkona.

– Vaikea keli tänään. Polvella tuli vettä niin rajusti että oli vaikea nähdä taulua. Makuu oli hyvää, sade loppui ja pystyi ampumaan hyvällä rytmillä, kertoi Aleksi.

– Pystyllä taistelin hyviä laukauksia. Tänään en olisi parempaan pystynyt. Oli 60 hyvää laukausta ja se riitti hopeaan. Olen tyytyväinen omaan ampumiseen, kertoi Aleksi.

300m kivääri 3x20ls.: 1) Chassat Emilien FRA 592, 2) Leppä Aleksi FIN 590 (97,97-100,100-99,97), 3) Peni Istvan HUN 589, 4) Bartnik Tomasz POL 587-29x, 5) Pickl Bernhard AUT 587-22x, 6) Claussen Simon NOR 586-28x, 7) Markoja Robert SLO 586-24x, 9) Sherry Timothy USA 585-24x, 10 Bachmann Pascal SUI 585-24x, 10) Långström Sebastian FIN 584… 26) Autio Juho FIN 571

300 metrin kiväärin 3 x 20 ls kisan kärkikolmikko: Aleksi Leppä (vas.), Emilien Chassat ja Istvan Peni.

Parikilpailu toi myös MM-hopeaa

Aleksi Leppä parinaan Kyrklätt Skytte Föreningin Henna Viljanen ampui torstaina MM-hopeaa 300m kiväärin 3×20 laukauksen asentojen parikilpailussa Kairossa. Ensimmäisessä karsintakilpailussa Suomen mixed team pari Viljanen – Leppä onnistui erinomaisesti ampumalla 883. Molemmat ampuivat polviasennon 147. Makuussa Viljanen ampui yhden oudon kasin ylös, mutta sai silti tuloksen 146.

Leppä oli koko porukan ainoa, joka paukutteli makuulta täydet 150. Leppä ampui pystyn nopeasti saaden hyvin 147. Viljanen onnistui erinomaisesti ampumalla 146. Suomi oli ensimmäisen karsinnan kakkonen, kun Puolan Karolina Kowalczyk ja Tomasz Bartnik ampuivat pisteen enemmän 884.

Kultaottelu Suomi – Puola käytiin jälleen voimakkaassa vesisateessa. Puolalaiset hallitsivat kultaottelua alusta alkaen ja veivät maailmanmestaruuden selvin lukemin 17 – 3.

– Onnistuimme molemmat mixed teamin karsinnoissa. Finaalikin oli ihan hyvää ampumista. Alussa vaan satoi niin rankasti, hyvä että edes tunnistin oman taulun. Muuten oli tosi hyvää, kertoi Leppä.

– Hyvä päivä oli. Ammuimme molemmat hyvin. Kultamitaliottelussa keli muuttui tuulen, sateen ja pimeyden vuoksi aika hankalaksi, mutta ammuin siihen keliin niin hyvin kun pystyin ja se riitti meillä tänään hopeaan. Olen tosi tyytyväinen, olemme hyvä tiimi Alen kanssa, sanoi Henna Viljanen.

Kultaottelu: Puola 1 (Kowalczyk, Bartnik) – Suomi (Viljanen, Leppä) 17 – 3

Pronssiottelu: Itävalta (Hofmann, Pickl) – Norja 1 (Lund, Lund) 17 – 15

Parikilpailun mitalistit.

Kaksi mitalia ylitti odotukset

Aleksi Lepän valmentajaisä Marko Leppä tunnusti odottaneensa mitalia, muttei edes haaveillut kahdesta mitalista.

– Neljä vuotta sitten Aleksi voitti Etelä-Koreassa kaksi MM-kultaa ja pystyi uudelleen huippusuoritukseen. Se on harvinaista, arvioi isä-Marko.

Vahingossa Aleksin menestykset eivät ole tulleet. Takana on kivikkoinen nelivuotisjakso, jolle sopi myös pettymyksiä, kun paikkaa Tokion olympiakisoihin ei irronnut.

– Tehty työ ja totaalinen panostus toivat nyt tulosta. Aleksi osoitti Kairossa jälleen kylmähermoisuutensa pystyessään hurjassa kelissä tasapainoiseen ammuntaan ja huipputulokseen.

Mitali parikilpailussa oli Marko Lepälle yllätys:

– Henna Viljanen on hyvä ampuja mutta nyt hänen piti ylittää oma tasonsa, jotta pari olisi yltänyt parikilpailun kultaotteluun.