Haminan talousalueen uutislehti

Haminan talouden pää on pinnalla

Tervasaaren laiturien kolmannen vaiheen rakentamisessa ensi vuosi on välivuosi. Työt jatkuvat taloussuunnitelman mukaan 2024.

Haminan talous on vakaassa kurssissa, mutta mitään lottovoittoa ei ole edes tulossa.

Ensi vuoden talousarvioesitys on vielä 2,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mutta taloussuunnitelmavuodet 2024-25 vievät talouden jo alijäämäiseksi, kun verokertymien pienentymisen lisäksi myös valtionosuudet pienentyvät.

– Kuluvan vuoden talousennuste on vielä 4,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen lähinnä toteutuneiden kiinteistökauppojen (Tuike Finland ja Kymsote -kiinteistöt) ja niistä kertyneiden myyntivoittojen ansiosta. Tänä vuonna pystymmekin lyhentämään lainakantaamme, mutta jatkossa suunta on toinen, sanoi Haminan talousjohtaja Olli Vilen esitellessään vuoden 2023 budjettiehdotusta.

Suurena kysymysmerkkinä Vilen näkee Kymsoten tulossaolevan loppulaskun, joka voi heikentää tulos­ennustetta.

– Haminan yhteisöverotuotot ovat kuitenkin kehittyneet hyvin, vaikka kunnallisverojen tuotto onkin alittamassa budjetoidun tason ja myös viime vuoden tason 3 miljoonalla eurolla.

Haminan kunnallisveroprosentti on ensi vuonna 8,36.

Kunnallisveroprosentti v. 2023 on 8,36, koska sotemenot siirtyvät vuodenvaihteessa valtion maksettaviksi. Kiinteistöveroprosentteihin ei esitetä korotuksia.

Kaupungin lainamäärä kääntyy ensi vuonna jälleen kasvuun. Siitä on kiittäminen mittavaa investointiohjelmaa.

– Liikuntahallin peruskorjaukseen varataan ensi vuodeksi puoli miljoonaa euroa, mutta kahdeksi seuraavaksi vuodeksi jo 1,5 miljoonaa molemmille vuosille. Läntisen alueen kouluhankkeeseen on varauduttava myös, samoin Vehkalahtitalon peruskorjaukseen, arvioi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Peter Muurman (ps).

VT kaupunginjohtajana maanantaina aloittanut Maria Ovaska sanoi, että ketteryyttä Haminan taloudenpidossa on kuitenkin edelleen.

– Sitä osoittaa koulutuspalvelujen pikainen luominen 80 ukrainalaiselle lapselle. Maan pakolaisia meillä Haminassa on 300, kertoi Ovaska.

Läntisen alueen kouluratkaisu on yksi lähivuosien suuria kysymyksiä, joihin vielä syksyn aikana valmistuva palveluverkkoselvitys tarjoaa ratkaisun. Mihin koulu rakennetaan vai rakennetaanko mihinkään? Väestöennuste ei ainakaan suoraan puolla koulun rakentamista.

– Uuden teollisuuden tulo Haminaan ratkaisee paljon. Näin kävi aikanaan, kun Summaan rakennettiin paperitehdas. Se pani vauhtia Uuden-Summan kouluratkaisuun, sanoi Tero Pasi (LiikeN).

– Satamasidonnaisen teollisuuden syntymiselle meillä on hienot puitteet tarjolla. Sieltä voi löytyä myönteinen yllätys, tuumi Pasi.

Ovaskalle kelpo korotus

Haminan kaupunginjohtajan sijaiseksi määrätty hallintojohtaja Maria Ovaskaa odottaa reilu palkankorotus hänen siirryttyä vt kaupunginjohtajaksi 1. marraskuuta. Kaupunginhallitus päätti kokonaispalkaksi lisineen 8 000 euroa/kk. Palkka maksetaan Ovaskalle niin kauan, kuin uusi kaupunginjohtaja astuu virkaansa.

Hallintojohtaja Ovaska toimi jo aikaisemmin kaupunginjohtaja Hannu Muhosen 1. sijaisena. Siitä hänelle maksettiin palkanlisänä 400 euroa/kk hallintojohtajan 6 508 euron kokonaispalkan päälle. Muhosen kokonaispalkka on ollut 8 625 euroa/kk.

Ensimmäinen palkankorotus vt kaupunginjohtajaa Ovaskaa odottaa jo marraskuussa, kun virkaehtosopimuksen mukaiset korotukset maksetaan taannehtivasti.

Hallintojohtaja Maria Ovaska esiintyi maanantaina ensimmäisen kerran vt. kaupunginjohtajana rinnallaan talousjohtaja Olli Vilen.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli