Talvirengaspakko astui voimaan marraskuun alussa. Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää. Lisäksi nastarenkailla saa ajaa muulloinkin kelien niin vaatiessa. Aiemmin talvirengaspakko alkoi joulukuun alusta ja päättyi helmikuun lopussa.

Uusi tieliikennelaki lisäsi tienkäyttäjien vastuuta siitä, että autoissa on aina oltava kulloiseenkin keliin sopivat renkaat 1.11.-31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa. Talvirenkaat voivat olla nasta- tai kitkarenkaita.

Kun aikaisempi tieliikennelaki määritti renkaidenvaihdon ajankohdan kalenterin mukaan, nyt renkaidenvaihtoa säätelee ajokeli. Siksi päätös ja harkinta renkaidenvaihdosta kuuluu nyt selkeästi auton kuljettajalle.

Renkaidenvaihdot ovat alan liikkeissä jo alkaneet. Tahti tiivistyy kuitenkin vasta sitten, kun ensimmäinen lumipeite peittää maan.

Talvirenkaiden valinnassa on tarjolla kaksi vaihtoehtoa, nastarenkaat tai kitkarenkaat. Kun nastarenkailla voi ajaa marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka sään tai kelin niin vaatiessa, kitkarenkailla jotkut ajavat ympäri vuoden. Vähälumisilla Etelä-Suomen teillä kitkarenkaan suosio on kasvanut, kun nastarenkaita ei välttämättä tarvita. Ääriolosuhteissa sulan ja jäisen tien vaihtelussa nastarenkaat ovat parempi ratkaisu.

Harkintaa tarvitsee myös liikennettä valvova poliisi, joka joutuu tulkitsemaan lain ilmausta ”jos sää tai keli sitä edellyttää”. Onko keli sellainen, että talvirenkaita on käytettävä?

Päätös ja vastuunkantaja auton renkaista löytyy kuitenkin aina ohjauspyörän takaa. Se on ollut alunperinkin lainsäätäjän perimmäinen tarkoitus.

Jorma Haapamäki

Toimittaja