Haminan talousalueen uutislehti

Haminan rikoshistoriaa: Vaatekaapista paljastui raha- ja huumekätkö

Summan tehtaan taru loppui syksyllä 2007. Nyt tontilla touhuaa palvelinjätti Google.

Summan tehtaan työntekijän vaatekaappi paljastui kesällä 1993 huumekauppiaan kätköpaikaksi. Kaapissa oli noin 184 000 markkaa rahaa ja 6,2 kiloa hasista.

Enso-Gutzeit Oy:n Summan paperitehtaalla koettiin heinäkuussa 1993 erikoinen tilanne. Poliisi tuli tekemään kotietsintää yhtiön tiloihin.

Virkavalta oli 40-vuotiaan sähköasentajan jäljillä. Miehen epäiltiin toimineen huumekaupassa väliportaan myyjänä.

Vyyhti lähti purkautumaan, kun 19- ja 23-vuotiaat haminalaistaustaiset miehet ryöstivät kesäkuun lopulla pankin Hinnerjoella Satakunnassa ja veivät 35 000 markan saaliin. Kaksikko löytyi seuraavana päivänä asunnosta Alakaupungista.

Kävi ilmi, että 19-vuotias oli kiirehtinyt vielä ryöstöpäivänä asioimaan Haminan sosiaalitoimistoon. Hän oli käynyt myös poliisilaitoksella.

Huumeiden katumyyjäksi osoittautunut asunnon haltija, 32-vuotias eläkeläiskokki, kertoi ostaneensa huumeet sähköasentajalta. Hän sanoi ryhtyneensä huumebisnekseen velkojen ja uhkailujen vuoksi. Kokilla oli noin 20 000 markan käteisvarat.

– Koululaisille en ole myynyt, vaan olen yrittänyt pitää ikärajan päälle 18 vuotena, kokki vakuutteli kuulustelussa.

Sähköasentajan vaatekaapista löytyi 184 000 markkaa rahaa, joka vastaa liki 46 000 euroa. Kaapissa oli myös 6,2 kiloa hasista ja asiakkaiden nimilistoja.

Enso-Gutzeit antoi sähköasentajalle oitis potkut.

– Hasista en ole kokille toimittanut. En tiedä, miksi hän sellaista väittää, koska siinä ei ole perää, sähköasentaja ilmoitti kuulustelussa.

Haminan raastuvanoikeus tuomitsi sähköasentajan kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen mm. törkeästä huumausainerikoksesta.

Vaatekaapin osoittautuminen huumekaupan kätkötilaksi askarrutti tehtaan väkeä pitkään. Muuan työntekijä kertoi vuosia myöhemmin tämän jutun kirjoittajalle, ettei asentajan vaatekaappi ollut yleensä edes lukossa.

– Jos olisin tiennyt, olisin vienyt rahat. Ei olisi koira perään haukkunut, mies pohdiskeli.

Iltasanomat uutisoi huumekätkön löytymisen etusivullaan.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli