Haminan talousalueen uutislehti

Haminan musikaali riisuu housut pois

Vauhdikkaassa menossa Housut pois -musikaalin naisväkeä vas. Mira Fagerlund, Nelli Eurasto, Marianna Simola ja Jenni Roslakka.

Alastomaksi riisuutuminen ison yleisön edessä onnistuu harvalta vaivatta. Haminan teatterissa sen tekee kuusi miestä tyylillä ja aika vaivattomasti vielä 12 kertaa.

Haminan teatterin syyskauden uutuus Housut pois perustuu amerikkalaiseen menestyselokuvaan, jossa epätoivoinen työtön Jerry saa päähänsä koota kaltaisistaan kavereista strippariryhmän saadakseen rahaa ja itseluottamusta sekä ympäristön ja erityisesti naisten kunnioitusta.

Taustalla on halu päihittää paikkakunnalla vieraillut naisten ihailema lihaksikkaiden ammattistrippareiden ryhmä riisumalla housutkin pois eli niin sanotusti Full Monty.

Musikaalin ohjaaja Jalle Niemelä on onnistunut löytämään Haminasta rooleihin sopivat hahmot, joista jokainen luo uskottavan kuvan omalla tavallaan otteen elämästään menettäneestä miehestä, joka on omasta mielestään päätynyt täiksi eli luuseriksi.

Epätoivo kääntyy hirtehishuumoriksi, kun kaverukset alkavat keksiä juuri pelastamalleen itsemurhakandidaatille parempia keinoja päättää päivänsä.

Musikaali ei tuo näyttämölle huikeita laulajavirtuooseja, mutta kylläkin rooleihinsa antaumuksella heittäytyviä ja mieleenpainuvia hahmoja.

Tommy Larvi venyy Jerryn roolissa laajaan kehityskaareen levottomasta ja masentuneesta työttömästä innostuneeksi ja innostavaksi ryhmän keulakuvaksi ja vielä herkäksi avioeroisäksi, joka on lopulta vähällä jänistää koko itse ideoimastaan hankkeesta.

Pinja Saikkonen Jerryn Nathan-poikana on isänsä tukijana hellyyttävä.

Mutta helppoa ei kuuden luuserin valmentaminen artisteiksi parissa viikossa ole. Epätoivon hetkiä eletään, kunnes apu löytyy koripallon askelkuvioista.

Koko musikaalin huippuhetkiin kuuluu Jenni Roslakan esittämän vanhan säestäjädiiva Jeanetten huikea laulu, jolla otetaan kompuroivilta pojilta luulot pois: Jos näin paljon mättää, niin se ei käy! Roslakka on pienintä yksityiskohtaa myöten mainio komedienne.

Paikoin ronski ja rosoinen, mutta myös hauska ja herkkä musikaali kaataa ennakkoluuloja ja kulkee eteenpäin sujuvasti.

Olotiloja helposti muuntelevat lavasteet ja tunnetiloja hyvin kuvaava livebändin musiikki sekä monet yhteislaulut toimivat hyvin. Georgien (Marjaana Simola) ja Vickin (Riitta Hotakainen) duetto soi erityisen herkästi.

Musikaalin sanoma on yksinkertainen: jokainen kelpaa omana itsenään ja pärjää lähimpien ja yhteisön tuella, vaikka maailma ympärillä muuttuisi yhä epävarmemmaksi. Ensi-iltayleisön useista innostuneista väliaplodeista päätellen musikaalista voi hyvinkin tulla haminalainen menestystarina.

Tekijät

Teksti: Terrence McNally 

Säv. ja san: David Yazbek 

Suomennos: Mikko Koivusalo 

Ohjaus: Jalle Niemelä 

Koreografia: Nelli Eurasto 

Kapellimestari: Anne Schürmann 

Tekniikka: Matti Toikka 

Puvustus: Pirjo Kotkavuori-Porkka, Juha Kylmälä  

Lavastus: Mika Paakko 

Tarpeisto: Juha Kylmälä 

Tuotanto: Haminan Teatteriyhdistys ry  

Rooleissa: Tommy Larvi, Pinja Saikkonen, Katariina Myller, Jan Mykkänen, Marjaana Simola, Juha Vilkki, Riitta Hotakainen, Aki Kelin, Jouni Saikkonen, Jaakko Hämeenniemi, Jenni Roslakka, Esko Ahtosalo, Jaro Suntio, Nelli Eurasto. 

Orkesteri Anne & Lammenliaanit: Anne Schürmann, Antti Järvinen, Harri Paronen, Antti Oinonen ja Ukko Lahtinen. 

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli