Haminan talousalueen uutislehti

Justiina Syrjänen sijoittui toiseksi Uuno Klami -sävellyskilpailussa

11-vuotias Justiina Syrjänen aloitti musiikin parissa jo 4-vuotiaana.

Haminalainen 11-vuotias Justiina Syrjänen sijoittui toiseksi Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun 10 – 14 vuotiaiden sarjassa. Justiinan kilpailuteos oli Consertino h-molli no. 2:sta sen ensimmäinen osa ”Hetki”. Finaaliin pääsi 10 säveltäjää joista Justiina oli nuorin.

– Se kuulosti paremmalta orkesterin soittamana, Justiina toteaa Kotkan ja Kuusankosken finaalikonserttien välissä.

Nuoresta iästään huolimatta Justiinalla on jo paljon sävellyskokemusta. Hän aloitti viulunsoiton neljävuotiaana, ja samalla syntyi oivallus omien ideoiden ja kokeilujen tuottamisesta instrumentin avulla.

– Alkusysäyksen antoi viulunsoitonopettaja Emmi Seppänen. Hänellä on tapana opettaa lapselle nuotit heti opintojen alussa, kertoo Justiinan äiti Susanna Apo-Syrjänen.

Kun merkkikieli oli hallussa, tuli toinen sysäys kotiharjoittelussa. Viulun ominaisuuksiin tutustuessa sillä tuotettiin erilaisia äänikuvia jotka kirjoitettiin nuoteiksi. Siitä muodostui ikäänkuin leikki, musiikkina kerrottuja tarinoita.

4-vuotiaan Justiinan harjoitusvihkon sivut ovat kiinnostava kurkistus lapsen ajatusmaailmaan. Siellä on sekaisin piirustuksia ja nuottikirjoitusta. Osa kokeiluja, joita on lähes mahdoton soittaa, mutta myös ensimmäisiä pieniä sävellyksiä.

– Joskus vain päätän alkaa kirjoittaa musiikkia, toisinaan idea tulee improvisoidessa tai sitten jokin sävel vain alkaa soida päässä, Justiina sanoo.

Viulun lisäksi hän soittaa myös pianoa ja 38-kielistä kannelta ja laulaa lapsikuorossa.

– Viulutunnilla käyn Lappeenrannassa, muita soittimia opiskelen Kotkan seudun musiikkiopistossa.

Aktiivinen Justiina harrastaa myös kansantanssia, dance-mixiä, sirkusta ja käy kuvataidekoulussa.

– Sunnuntaisin olen kotona ja muiden kavereiden kanssa.

Säveltäjänä Justiinaa kiinnostaa tällä hetkellä erityisesti elokuvamusiikki. Uuno Klami -kilpailun taiteilijaesittelyssä hän mainitseekin yhdeksi haaveekseen päästä säveltämään Disney-elokuvien musiikkia.

– Yksi suosikkisäveltäjiäni on John Williams, joka  on tehnyt musiikkia mm. Star Wars ja Harry Potter -elokuviin.

4-vuotiaan Justiinan harjoitusvihkossa on sovussa piirustuksia ja nuottikirjoitusta.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli