Haminan talousalueen uutislehti

Rikosilmoitus hillitsemään ilkivaltaa

Ilkivallan tekijät on ammattikunta, joka uusiutuu koko ajan.

Ilkivallan tekijät on ammattikunta, joka uusiutuu koko ajan. Kun järki päässä kasvaa ja kun hiljaisimmat itsenäistyvät eivätkä enää lyöttäydy hurjimpien joukkoon, ilkivallan hohdokkuus himmenee. Järkeähän ilkivallassa ei ole koskaan ollut.

Nuorison henkisen kasvun hetkeä on joskus odotettava piinallisen pitkään. Sitä kasvua on odotettu naapurustossa, kun rikottuja postilaatikoita löytyy portinpielistä.

Postilaatikot ovat kiehtonet teininuorisoa eli nuoria aikuisia viimeksi Etelä-Poitsilassa, mutta myös muualla Haminassa. Erityisen kiehtovia nuo kotelot ovat perinteisesti vuodenvaihteen tienoilla.

Viime viikonlopun aikana kyytiä saivat Pihlajatien ja Metsämäentien postilaatikot. Voimansa tunnossa oli noin kuuden nuoren ryhmä, joukossa oli tyttöjäkin. Ryhmän polulle sattui myös mm. energiayhtiön kaasulinjoista kertovia merkkipaaluja.

Teonkuvauksia voi olla rajattomasti. Yhteistä niille on turhuus, kun teoilla ei edes pyritä taloudelliseen hyötyyn.

Mikä tahansa vahingonteko tulee ilmoittaa poliisille. Sähköinen rikosilmoitus ei pikkurikkeistä lähde välttämättä tutkintaan, mutta kun ilmoituksia tulee useampia, niitä yhdistelemällä poliisi voi päästä tekijäjoukkoon kiinni. Silloin on mahdollista, että tekijöiden rikollinen ura saadaan poikki ajoissa.

Rikosilmoitus on kädenojennus myös tutkivalle poliisille. Kun rikosilmoituksessa kertoo kaikki mahdolliset havainnot tekijästä/tekijöistä, ajoneuvoista ja teon ajankohdasta, tiedot tallentuvat poliisin rekistereihin. Rikosilmoitukseen voi liittää myös tapahtumaa kuvaavaa kuva- ja videomateriaalia.

Jos vahingontekijä tavataan ns. itse teosta, kannattaa soittaa oitis hälytysnumeroon 112.

Ukrainassa nuorilla on muita haasteita. Maan nuoriso on tiiviisti mukana puolustamassa itsenäistä maataan jättimäistä Venäjää vastaan.

Meillä Suomessa nuorten oli kypsyttävä nopeasti sotavuosina 1939–1945. Nyt 17 – 20-vuotiaat kuluttavat aikaansa jännittävissä hämärähommissa, mutta toisin oli sotavuosina. Kun isänmaa kutsui nuoriaan, silloin oli lähdettävä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus