Etelärinteen tilan hevoset ovat tiivis yhtenäinen lauma. Jos se asiakkaalle sopii, työskentelee Marjaana mielellään niin että koko lauma on vapaana joko kentällä tai tarhassa. Arizona on varmuuden vuoksi ottanut riimun mukaan.

Räppäri tulee lähelle. Laittaa turpansa kevyesti otsaani vasten, olemme kahden hiljaa. Räppäri on hevonen, iso ja vahva.

– Hevoset ovat sosiaalisia ja tuntevia eläimiä, sanoo hevosalan yrittäjä Marjaana Korhonen.

Työskennellessään ihmisten ja hevosten kanssa hän mieluiten antaa hevosen olla tilanteessa vapaana, silloin vuorovaikutus hevosen ja ihmisen välillä on avointa ja pakotonta.

– Hevosavusteisessa työssä tärkeää on asiakaslähtöisyys ja turvallisuudentunne. Edetään asiakkaan ehdoilla, hevosta ja sen käyttäytymistä voidaan ensin katsella kauempaa ja edetä siitä tavalla mikä tuntuu asiakkaasta hyvältä.

Marjaana Korhosen Räppäri (vas.), Arizona ja Rahe suhtautuvat ihmisiin ystävällisen kiinnostuneesti. Kokeneet ja rauhalliset hevoset ovat omiaan opastamaan hevosten maailmaan tai hälventämään hevospelkoisen jännitystä. – Nämä hevoset ovat valmistautuneet 11 vuotta tähän työhön, naurahtaa Marjaana.

Marjaanan yritys, Hevos­avusteiset palvelut Kotka-Hamina, toimii Etelärinteen tilalla Reitkallissa. Se tarjoaa hevosavusteisia palveluja kuntoutuksen tukimuotona erityisryhmille, elämys- ja työhyvinvointipalveluina yrityksille ja erilaisille yhteisöille sekä matalan kynnyksen ohjattua hevostoimintaa kaikille eläimistä kiinnostuneille.

– Olen kiinnostunut myös yhteistyöstä sosiaali- ja vammaisalan osaajien kanssa. Heidän kanssaan omaa osaamistani voisi hyödyntää esimerkiksi päivätoimintaryhmille.

Marjaanalla on elämänmittainen, monipuolinen kokemus hevosista. Tänä vuonna hän valmistui Koulutuskeskus Salpauksesta hevosavusteisten palveluiden tuottajaksi. Opiskeluissa työstettiin omaa yritysideaa käytännössä projektiasiakkaiden kanssa.

Hevosten lisäksi tilan kanat ja puput voidaan ottaa mukaan eläinavusteiseen työhön.

– Asiakaskohtaamiset ja koulussa saatu palaute vahvistivat ajatustani omannäköisestä hevostoiminnasta, Marjaana toteaa.

Hevosen mukanaolo toiminnassa on vahvistava elämys, oli kyse virkistys- tai tukitoiminnasta.

– Hevosavusteinen palvelu ei ole terapiaa eikä kuntoutusta, mutta sillä on terapeuttinen ja voimauttava vaikutus. Hevonen toimii peilinä meidän tunteissamme, hevonen elää tässä hetkessä ja nyt, se antaa suoran palautteen kun maltamme kuunnella. Hevonen ei arvostele eikä arvota, ne hyväksyvät meidät sellaisina kuin olemme.