Haminan talousalueen uutislehti

Koneyrittäjän arki on myös teatteria

Jan Mykkänen innostui teatterista uudelleen 2016 lähdettyään mukaan kesäteatterin Ulvova mylläri -tuotantoon.

Yrittäjän päivä on joskus pitkä. Sen tietää haminalainen Jan Mykkänen, 44, joka aloitti koneyrittäjänä 12 vuotta sitten. Toimiala on laaja: katujen ja teidenhoitoa ympäri vuoden, lumitöiden urakointia, trukkitöitä, kuormausta.

– Pisimmillään työpäivät ovat talven lumiurakoinnin aikana. Mikäli aurauskohteet tai tiestö täytyy olla aurattu aamuliikenteelle, täytyy työt aloittaa jo yöllä. Valitettavasti työkoneiden melu voi häiritä nukkuvia ihmisiä.

– Asiakkaiden pihat ja polut pitää saada kuntoon aamuksi klo 7:ään mennessä. Se merkitsee herätystä viimeistään klo 03, sanoo Mykkänen, joka urakoi alan töitä kolmella koneellaan.

– Yhteistyökumppaneina on muita alan pienyrittäjiä. Omien työntekijöiden palkkaamisessa on haasteensa, sillä kaikille varhaiset herätykset lumitöihin yöllä eivät vain sovi

Yrittäjänä Mykkänen on kokenut myös alan kovan kilpailun.

– Joskus on nostettava kädet ylös, tappiollisiin urakointeihin ei ole varaa.

Työn laatu on asia, joka parhaiten pelaa yrittäjän hyväksi:

– Eräs lumitöiden tilaaja totesi kevään tullen, että et ole halvin mutta olet kokonaisedullisin. Meidän jäljille ei jää reunakivetyksien korjaamista eikä lämmitystolppien uusimista.

Mykkänen on nähnyt omakohtaisesi yrittäjyyden ihanuuden ja kurjuuden.

– Nämä laitteet eivät ole halpoja. Lisäpainetta yrittäjälle tulee kohonneista polttoainekustannuksista, joita pitää nyt maltillisesti sovittaa urakkahintoihin

Urakointi ja työt ovat yrittäjällä mielessä aina.

– Yrittäjyys on laji, jossa ei ole kellokortteja. Jos tilanne vaatii, silloin on mentävä ja tehtävä pitkääkin päivää, joskus jopa ympäri vuorokauden.

Yrittäjä Jan Mykkänen nollaa päänsä teatteriharrastuksensa kautta. Jouluun saakka Haminan Teatterissa pyörii musikaali Housut pois.

– Olen näyttämöllä mutta myös taustalla, sillä minut valittiin teatterin hallituksen puheenjohtajaksi. Siinä roolissa on avattava teatterin ovi muulloinkin kuin esityspäivinä.

Jan Mykkäsen teatteriharrastus alkoi jo vuosituhannen vaihteen tienoilla Sirpa Sandströmin vetämässä nuorisoryhmässä.

– Silloin Haminassa näyteltiin vielä Läntisen Rantakadun varrella olleessa peltihallissa. 16-vuotiaana päätin keskittyä jääkiekkoon, mutta teatterin imu voitti uudelleen.

Paluudebyyttinsä Mykkänen teki kesällä 2016 Haminan kesäteatterin tuotantoon Ulvova mylläri.

– Teatteri on oivallinen tapa nollata aivonsa työhuolista. Olen tyytyväinen ratkaisuuni.

Parhaillaan Haminan Teatterissa pyörii musikaali Housut pois. Jan Mykkänen on yksi näyttelijöistä.

– Housut pois on elämänmakuista teatteria, erilaista. Näytännöt ovat myyneet hyvin, on ollut myös loppuunmyytyjä esityksiä. Marraskuussa meillä on vielä neljä vetoa, joulukuussa kolme, vinkkaa teatterin puheenjohtaja.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli