Haminan talousalueen uutislehti

Tuore lastenkirja syntyi haminalaisin voimin

Lastenkirjan tekijätiimi vas. kuvittaja Elsa Tepponen, Tiia Tanska sekä kirjan taittaja Elsi Lammila.

Kirjoittamisesta ja lukemisesta aina pitänyt haminalainen Tiia Tanska sai kipinän lastenkirjan kirjoittamiseen seurattuaan kuusi vuotta sitten syntyneiden kaksostyttöjensä Ellen ja Vivianin kehittymistä.

– Opetellessaan puhumaan ja ilmaisemaan itseään he keksivät kokonaan uusia sanoja, joita kirjoitin muistivihkooni, sanoja ja sanontoja. Kieleen tuli joukko uusia ja oivaltavia sanoja, lasten mielenmaisema on omanlaisensa, kertoo Tiia.

Vuosi sitten Tiia päätti, että on aika ryhtyä toteuttamaan haaveita, on aika tehdä unelmista totta! Nyt hänen kädessään on painotuore lastenkirja Nuppu ja Iines – Tammimetsän salaisuus.

– Kirjani kertoo lasten loputtomasta mielikuvituksesta, mutta ennen kaikkea olen tehnyt sen rakkaudesta lapsiini ja halusta tallettaa lapsen maailmankuvaa kirjoitettuun muotoon.

Mikä merkitys on sillä, että tyttäresi ovat kaksosia?

– Kaksosena kasvaminen on erilainen sisarussuhde. En voi käsittää vieläkään, miten suuri etuoikeus on päästä seuraamaan omien kaksostyttöjeni kasvua ja suhdetta, miettii Tiia.

Kirjan teksti ja tarinat soljuvat kuin luonnostaan, kun osa on napattu suoraan lasten itse kehittämistä leikeistä.

– Lasten mielikuvitus on ollut valtava yllätys. Kirjan kautta siihen voivat muutkin tutustua! Alle kouluikäisilläkin lapsilla on yllättävä määrä tunnetaitoja.

Kirjailija arvelee, että Tammimetsän salaisuus sopii parhaiten 6 – 8-vuotiaille lapsille.

Kirjan kirjoittaminen kävi Tiialta vilkkaasti, mutta raakiletta oli vielä kehitettävä. Tekstin hiomiseen hän sai apua Kotkan Opiston osaavalta väeltä. Kirjahankkeeseen kului lopulta kokonainen vuosi.

Lastenkirja Tammimetsän salaisuus on puhtaasti haminalaista tuotantoa. Kuvituksen teki Elsa Tepponen, viime kevään ylioppilas. Kirjan taitto painokuntoon on graafikko Elsi Lammilan käsialaa.

– Vinkin Elsasta sain lukion kuvaamataidon opettajalta Saara Vainiolta. Se vinkki on ollut hurjan tärkeä, sillä kirjassa on upea kuvitus, hehkuttaa Tiia.

Kaikki kirjan kuvat ovat vesivärimaalauksia ja värit hehkuvat luonnon väreissä. Kirjan ihmishahmot ovat lapsenomaisia.

– Kesä minulta meni kuvien luomisessa. Kun viimeinenkin kuva oli valmis, siirryin Kirkkojärven kouluun koulunkäynnin ohjaajaksi, kertoo Elsa.

Elsa on esitellyt tuoretta satukirjaa koulussa oppilailleen:

– Heiltä tuli hienoa palautetta. Taitaa kirja sopia vaikka yli 10-vuotiaillekin, tuumii Elsa.

Tiia Tanskan tyttäret siirtyvät ensi syksynä peruskouluun. Kirjaako kirjailija lastensa kielikuvat ja ajatukset myös tuleviin kirjoihin vai peräti kirjasarjaan?

Kaksostytöt Ellen ja Vivian ovat lastenkirjan monien mielikuvituksellisten kielikuvien takana.

– Tietenkin seuraan tyttärien kehitystä mutta uusista kirjahankkeista on vielä turha puhua, naurahtaa Tiia.

Kirja Nuppu ja Iines – Tammimetsän salaisuus on myynnissä Haminan Suomalaisessa kirjakaupassa hintaan 22 euroa. Kirjaa saa myös somekanavien kautta: Facebook: Nuppu ja Iines; Instagram: nuppu_ja_iines; spostilla: tanska.tiia@gmail.com

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli