Haminan talousalueen uutislehti

Lumentulo ei pysäytä Suomea

Lumentulo taisi jälleen yllättää meidät.

Lumentulo taisi jälleen yllättää meidät, vaikka tuskin edes on mitään muuta talveen niin olennaisesti kuuluvaa luonnonilmiötä. Meillä on kuitenkin vielä pitkä matka uuden mantereen lumituiskuihin. Talvimyrskyt ovat perinteinen osa luonnonilmiöitä USA:ssa. Sierra Nevadan vuoristossa on mitattu joulukuun lumiennätys viime talvelta, jolloin lunta on toistaiseksi tullut lähes 5 metriä.

Talvemme ovat aina jollakin tavalla erilaisia, kuten tämäkin talvi. Nyt ensilumi jäikin maahan, toisin kuin useimmiten. Pysyvä lumi tuli nyt poikkeuksellisesti jo marraskuun lopulla.

Viime talvi oli omanlaisensa. Alkutalvea sävyttivät kivikovat pakkaset ja itsenäisyyspäivää vietettiin Haminassa yli 20 asteen pakkasessa. Luntakin oli vain juuri ja juuri nimeksi, ja hiihtoharrastus onnistui vain Ruissalon säilölumiladulla. Pakkasten ansiosta Uuperinrinteetkin saatiin kuntoon jo joulukuun puolivälissä.

Reilumpaa lumentuloa saatiin odottaa viime talvena tammikuun viimeiseen viikonvaihteeseen, mutta silloin lunta todella tuli. Hamina sai toipua poikkeuksellisesta lumimäärästä vain viikon verran, kun identtinen lumimyräkkä iski uudelleen ja kaupungin lumivarastot täyttyivät vauhdilla.

Nyt emme ole vielä edes joulukuun puolivälissä. Tuskinpa talven lumentulo jää näihin tuiskuihin. Paha aavistukseni on, että nyt saatetaan tehdä jopa uutta lumiennätystä.

Ajankohtaan nähden lunta on juuri nyt poikkeuksellisen paljon. Kaakkois-Suomessa on lunta enemmän kuin missään muualla maassamme. Virolahdella mitattiin viime viikolla lumen paksuudeksi 34 senttiä, mutta paljonko lunta lienee maanantain – tiistain lumimyräkän jälkeen!

Ainakaan 10 vuoteen ei tällä seudulla ole ollut lunta joulukuun puolivälissä näin runsaasti. Jos aikahaarukka venytetään 30 vuoteen, sieltä löytyy muitakin vastaavia talvia.

Suomessa on lumiosaaminen korkealla tasolla. Kunnat ovat satsanneet aurauskalustoihinsa kiitettävästi ja apuun saadaan aina koneyrittäjiä. Pulaan meillä ei lumen kanssa jouduta, vaikka malttamattomat jaksavat asiasta purnatakin.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus