Haminan talousalueen uutislehti

Matala vesi esti työnteon maanantaina

Vesirakennus Ojasen ruoppaajan työskentely on pitänyt salmen jäättömänä. Matalan veden aikana kone joutui maanantaina seisomaan toimettomana.

Pappilansalmen ruoppaus jatkuu vaikka yli joulun

Pappilansalmien pohjoisimman salmen pohjalietteen ruoppaukset ovat olleet käynnissä marraskuusta lähtien.

Maanantaina työt seisoivat, kun meriveden pinta oli miinus 60-70 senttiä.

– Vettä on näihin töihin liian vähän. Toiveissamme on, että veden pinta palaa kovien koillistuulien jälkeen keskiviikkona jo normaaliksi, sanoo ruoppaustöitä johtava Marko Kiviharju Vesirakennus Ojanen Oy:stä.

Väylän ruoppaaminen jäi viime syksynä kesken salmen läntisen osan pohjasta löytyneiden kaapeleitten vuoksi.

– Nyt on kaapelit paikannettu ja ohitettu yhteistyössä kaapeleitten omistajien kanssa, sanoo ruoppaushankkeen käynnistänyt Harri Huuho MeriHamina ry:stä.

– Tavoitteena on saada tämä vaihe valmiiksi jouluun mennessä, jolloin kalusto siirtyy keskimmäiselle eli välisalmelle.

Vesirakennus Ojasen työporukka aloitti viime vuonna työt rakentamalla geokentän, jonne sijoitettuihin putkistoihin ruopattu jäte ajettiin paineella kuivumaan vuodeksi.

Viime syksynä ruopattu lietemassa on ollut yli kesän geotuubeissa kuivumassa. Nyt on tuubit tyhjennetty koneellisesti ja kuiva massa odottaa käyttöä esimerkiksi maanrakennusaineena.

– Olemme tehneet 12-tuntisia päiviä ilman vapaapäiviä. Jos pakkanen kiristyy liikaa, joudumme työskentelemään ympäri vuorokauden, jotteivät siirtoputkistot jäädy, sanoi Kiviharju.

Kiviharjun porukka on jo valmistellut ruoppauslietteen siirtolinjan myös välisalmelta geokentälle.

– Pohjoissalmen saamme valmiiksi jouluun mennessä. Töitä teemme vaikka joulun pyhinä. Pohjoisimman salmen valmistuttua siirrymme välisalmelle, jossa urakkamme on pienempi.

Vesirakennus Ojasen urakka jakaantuu kolmelle vuodelle ajoittuen aina syksyyn, jolloin lintujen pesimäaika on ohi.

– MeriHamina ry:n hanketta ovat tukemassa ELY, Haminan kaupunki sekä suuri yksityinen tukija EKSP-säätiö. EKSP-säätiön tuella on ollut merkittävä osuus MeriHamina ry:n rahoituksesta toiminnan alusta alkaen. Suurimmat hankkeen haasteet ovat olleet lupaprosessi sekä yksityisen rahoituksen kerääminen, kertoi MeriHaminan puheenjohtaja Huuho.

Ensi vuonna 20 vuotta täyttävä Vesirakennus Ojanen Oy toteuttaa vesistöjen ja vesialtaiden kunnostusprojekteja metsä-, öljy- ja kaivosteollisuudelle sekä yksityisille ja julkisille tilaajille Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli