Haminan talousalueen uutislehti

17-vuotias Essi tunnistaa liikenteen riskit

17-vuotias lukiolainen Essi Lehtola sai henkilöauton AB-ajokortin pari viikkoa sitten.

17-vuotias lukiolainen Essi Lehtola sai henkilöauton AB-ajokortin pari viikkoa sitten. Hän tiedostaa juuri nuoria vaanivat liikenteen riskit, mutta ajokortin hankkiminen oli hänelle lopulta itsestään selvää.

– Asun Husulan perukoilla, josta ei ole juuri minkäänlaista julkista liikennettä. Opiskelu lukiossa, työ ja kuntosali, ajokortti helpottaa arkeani hyvin monella tavalla. Minulla oli hyvät perusteet hakea poikkeuslupaa ajokorttiini, kertoo Essi.

Essi uskoo olevansa rauhallinen, tarkkaavainen ja varovainenkin kuljettaja. Uutiset nuorten kuljettajien useita kuolonuhreja vaatineista kolareista eivät ole häntäkään ohittaneet.

– Liikenteessä pitää olla malttia. Etenkin sitä vaaditaan nuorilta kuljettajilta, joiden perustaidot eivät ole ihan täydellisiä. Hirveistä kolareista olemme puhuneet ystävien kanssa, kyllä sellaiset aina pysäyttävät.

– Erityisen varovainen on oltava talven liukkailla keleillä. Silloin onnettomuusriskitkin moninkertaistuvat.

Essi oli CAP-autokoulun oppilas. Ajosimulaattori oli oivallinen väline koulutuksessa, mutta vasta liikenteessä asiat hahmottuvat realistisiksi.

– Autokoulussa meillä oli neljä oppituntia liikenteen riskien tunnistamisesta. Tärkeitä asioita kaikille ajokorttikokelaille.

Essi arvelee selviytyneensä ajokorttikokeesta aika vaivattomasti.

– Minulla on aikaisemmin hankittu mopo-skootterikortti, joten sitä kautta on kertynyt parilta kesältä myös käytännön taitoja liikenteen toimimisesta. Hyppäys auton rattiin oli lopulta aika pieni, oli opittava vain auton käyttö ja hallinta.

Essi työskenteli viime kesän ravintola Viinibaarissa ja samat työt jatkuvat viikonloppuisin edelleen.

– Arvostukseni sitä työtä kohtaan nousi valtavasti, sillä tarjoiluväki on kiireisinä päivinä todella tiukoilla. Vaativaa ja rankkaa työ on!

Ravintolatöillä oli osa Essin ajokorttiprojektissa, sillä nyt hänellä on taskussa ajokortti ja alla on oma auto.

– Isovanhempani rahoittivat autokouluani, ravintolatöilläni sen sijaan hankin oman auton!

Oikeus ajokorttiin jo 17-vuotiaille?

– Kannatan. Osittain se toimii jo nyt, kun nuorella on riittävät perusteet ajokorttiin. Juuri harrastusten, opiskelun ja työnteon kannalta ajokortti on ehdoton juttu!

Ajosimulaattori oli oivallinen väline kokelaan koulutuksessa, sen Essi oppi CAP-autokoulussa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli