Haminan talousalueen uutislehti

Haminan pakolaiskiintiö nousi 370:een

Haminan vastaanottokeskuksen väki organisoi osaltaan turvapaikanhakijoiden pääsemistä liikuntaharrastuksiin. Jalkapallo on yksi Ukrainan suosikkilajeista, se vetää Haminassakin, sanoo vastaanottokeskuksen ohjaaja Jari Lummejoki.

Haminaan vastaanottokeskuksen asiakasmäärän kapasiteetti on 370 asiakasta. Ennen joulua vastaanottokeskuksessa on rekisteröitynä yli 350 asiakasta.

Haminan vastaanottokeskuksen asiakaskunta koostuu pääasiassa tilapäistä suojelua hakevista ukrainalaisista. Vastaanottokeskuksen toiminnasta vastaa Hemcare Oy ja läheistä yhteistyötä tehdään mm. Haminan kaupungin, seurakunnan, Rodnik Oy:n ja Kymenlaakson Opiston kanssa.

– Asiakkaamme ovat sijoittuneet joko Haminan kaupungilta tai vapailta markkinoilta vuokrattuihin asuntoihin eri puolille kaupunkia. Vastaanottokeskus on vastannut asuntojen kalustamisesta Maahanmuuttoviraston eli Migrin ohjeiden mukaisesti. Lisävarustusten saantiin asiakkaat ovat saaneet apua ja lahjoituksia muun muassa kaupungin asukkailta ja paikallisilta järjestöiltä, kertoo vastaanottokeskuksen vastaava ohjaaja Soile Tilli.

– Saatu materiaaliapu on ollut laajaa ja monipuolista. Asuntojen kalustamisen ohella on saatu keittiötarvikkeita ja valtavasti esimerkiksi talvivaatteita. Johanna Kolmelan organisoima avustustusketju on ollut suurena apuna.

Virolahdelle on sijoitettu 25, samoin Miehikkälään.

Ukrainalaiset ovat sijoittuneet eri puolille Haminaa. Osa asiakkaista on löytänyt työpaikan ja koulupaikkoja on järjestynyt yli 50 lapselle neljään eri kouluun.

– Kahdeksan viikon kielikursseja on järjestetty useita sekä Summan entisessä koulussa ja Jamilahdessa kartanossa. Alkeellinenkin suomen kielen taito on suuri apu turvapaikanhakijoiden sopeutumisessa yhteiskuntaamme, sanoo Tilli.

Siirtyminen vieraaseen maahan pakolaiseksi on inhimillisistä lähtökohdista katsoen kova paikka. Huoli kotimaasta ja maahan jääneistä läheisistä on läsnä ajatuksissa koko ajan.

– Pakolaiselle ensimmäiset kaksi – kolme kuukautta on tutustumista uuteen elinympäristöön ja paikallisiin käytäntöihin. Monien päivät kuluvat kieliopintojen ohessa yhteydenpidolla kotimaahan.

Haminassa on tilapäisen suojelun- ja turvapaikanhakijoille tarjottu mahdollisuuksia eri harrastuksiin jalkapallosta frisbee-kiekkoon.

– Futsalia on päästy pelaamaan liikuntahallissa ja jatkopelejä on luvassa koulujen liikuntatiloissa. Haminan Pallokissojen divisioonajoukkueen harjoitusrinkiin on lahjakkaimmilla myös mahdollisuuksia.

Ukrainan itsenäisyyspäivää vietettiin Haminassa 24.8. Juhlassa olivat mukana myös kaupunginjohtaja Hannu Muhonen ja kaupunginvaltuutettu Eeva Rautamaa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli