Haminan talousalueen uutislehti

Puheloiselle kultaa – muusikoille arvostusta

Muusikoiden kouluttaminen ammattiin alkoi Kotkassa 1990-luvun puolivälissä

Muusikoiden kouluttaminen ammattiin alkoi Kotkassa 1990-luvun puolivälissä. Henkistä tukea hankkeelle antoi Klaus Järvinen Pop- ja Jazz konservatoriosta. Ainutlaatuista oli se, että koulutus toteutettiin oppisopimusmallilla.

Alusta alkaen koulutuksen vetäjänä on toiminut haminalainen Jari Puheloinen. Ennen joulua hän sai vastaanottaa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen AMKEn myöntämän kultaisen ansioristin kehittämistyöstään muusikoiden ammattikoulutuksen parissa.

Puheloinen muistelee mennyttä 26 vuoden työsarkaansa mielellään.

– Silloin aloittamamme koulutus oli monella tavalla pilotti. Muusikoita ei ollut aikaisemmin koulutettu oppisopimusmallilla. Kun oppisopimuksen syntymiseen tarvittiin työnantaja, Kotkan kaupunki päätti palkata listoilleen 12 nuorta oppimaan ammattimuusioiksi, muistelee Puheloinen.

Kotkan koulutuksen toteuttaja on tällä hetkellä Kymen Konservatorio, joka on yksi Ekamin koulutusaloista. Joka vuosi otetaan sisään 16 opiskelijaa. Eri inst­rumenttien opettajia on kuusi.

– Kilpailu opiskelijoista on koventunut vuosien myötä, mutta me nautimme edelleen koulutuksen alkuvaiheissa saamastamme julkisuudesta. Kotkalla on kova maine kevyen rytmimusiikin osaajana.

– Työelämälähtöisyys korostuu koulutuksessa edelleen kuten oli jo aloittaessamme. Laadimme jokaiselle opiskelijallemme oman opintopolun, jota voidaan maustaa opiskelijan omien mieltymysten mukaan.

3-vuotiseen opiskeluun kuuluu myös paketti yleisaineita, joiden opettamisesta  vastaavat pääasiassa Ekamin muut opettajat.

Kymen Konservatoriossa voi opiskella yleisimpiä rytmimusiikin instrumentteja, kuten kitara, sähköbasso, rummut, piano, laulu ja tavanomaisimmat puhallin­instrumentit. Koulutus sisältää lähi-, etä- ja verkko-opetusta sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista, joka koostuu muun muassa esiintymisistä, studiotyöskentelystä, ohjelmiston valmistamisesta ja musiikkiteatterista.

Yhtyetyöskentely on tärkeä osa opintoja, mutta oman instrumenttisi itsenäinen ja tavoitteellinen harjoittelu kaiken A & O.

Hakukelpoisuus opintoihin on peruskoulun oppimäärän suorittaminen ennen opintojen aloittamista ja pääsyvaatimuksena on hyvä harrastajamuusikon soitto- tai laulutaito sekä valmiudet rytmimusiikin alalle.

– Opiskelijalta edellytämme kykyä itsenäiseen, tavoitteelliseen työskentelyyn ja ryhmätyöskentelytaitoja. Aikaisempia musiikkiopintoja emme hakijoilta edellytä. Opiskelijavalinnnan teemme soveltuvuus- ja valintakokeen perusteella, valistaa Puheloinen.

Talvisoitannot palaa Haminaan

Kahden koronavuoden tauon jälkeen Talvisoitannot palaa jälleen Haminan musiikkitarjontaan. LC Hamina Bastionin järjestämä konsertti soi RUK:n Maneesissa sunnuntaina 5. helmikuuta.

– Ohjelmisto laaditaan ikivihreitten pohjalle. Konsertin solistit ovat esittäneet omat musiikkitoiveensa, kertoo Talvisoitantojen kapellimestarina ja sovittajana vuodesta 2010 alkaen toiminut Jari Puheloinen.

Konsertin tähtisolisteina estraadille astuvat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela, tangokuninkaita vuosilta 2007 ja 2010. Konsertin paikallisia solisteja ovat Ella Tepponen ja Kai Huopainen.

Talvisoitantojen juuret ovat vuodessa 1996 ja konserttipaikaksi on vakiintunut Maneesi.

Jos ovat solistit kovia ammattilaisia, huippuosaamista löytyy myös 10 muusikon orkesteristamme.

– Muusikot ovat saaneet omat stemmansa ja varsinaisen ja ainoa yhteisharjoituksemme pidämme vasta konserttipäivää edeltävänä lauantaina, sanoo kapellimestari Puheloinen.

Jari Puheloinen on toiminut Talvisoitantojen kapellimestarina ja sovittajana vuodesta 2010 alkaen.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli