Haminan talousalueen uutislehti

Haminan rikoshistoriaa: Pankin kirjanpitäjä vei rahaa asiakkaiden tileiltä

Pankin kavallusjuttu sai paikan etusivulta kotkalaisessa Etelä-Suomi -lehdessä.

Noin 116 000 markkaa  vuosina 1973 – 77 asiakkailta kavaltanut haminalainen osuuspankin kirjanpitäjä tunnusti syyskuussa 1977 tarvinneensa rahat elantokustannuksiin ja myös omasta pankista nostettujen lainojen lyhennyksiin.

Haminan Seudun Osuuspankin kirjanpitäjänä toimineen 31-vuotiaan naisen työpäivä oli ankea. Toimitusjohtaja Yrjö Korhonen komensi hänet huoneeseensa.

– Tulehan selvittämään rötöksiäsi, Korhonen muisteli myöhemmin sanojaan.

Pankkia yli kymmenen vuoden ajan palvelleen naisen jäljiltä oli paljastunut ovela kavalluskuvio, jota hän oli pyörittänyt lähes neljän vuoden ajan.

Kirjanpitäjä oli nostanut käytössään olleilta omalta, perheenjäsenien ja vanhempiensa tileiltä varoja ja kirjoittanut nostotodistuksiin tilinumerot osittain virheellisesti tietäen nostojen tulevan tietokonekäsittelyn yhteydessä hänen itsensä korjattavaksi.

Korjausvaiheessa nainen oli anastanut summat itselleen merkitsemällä virhelistoihin pankin asiakkaiden tilinumeroita.

Kirjanpitäjä vei tällä kuviolla Lelun Yhteismetsältä 75 088 markkaa ja Asunto-Osakeyhtiö Hevoshaankatu 2:lle 40 803 markkaa. Kumpikaan taho ei huomannut vajausta tileillä ennen pankin ilmoitusta paljastuneesta kuprusta.

Nainen hyödynsi luottamuksellista ja itsenäistä asemaansa kirjanpitäjänä ja atk-selvittelijänä sekä mainettaan erittäin hyvänä työntekijänä.

– Hänen toimiaan ei erityisemmin tarkkailtu, rikosilmoituksen jättänyt osuuspankin apulaisjohtaja Seppo Pylvänäinen kuvaili poliisille.

Kirjanpitäjän työtoveri haistoi lopulta palaneen käryä.

Nainen tunnusti menettelynsä kuulusteluissa. Perheen talousvaikeudet olivat ajaneet hänet kavalluksiin.

Haminan raastuvanoikeus tuomitsi naisen jatketusta yksin teoin tehdystä väärän yksityisen asiakirjan valmistamisesta ja törkeästä kavalluksesta sekä jatketusta väärän yksityisen asiakirjan valmistamisesta 1 vuoden 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, josta vähennettiin kahdeksan päivän pidätysaika.

Tuomittu velvoitettiin korvaamaan entiselle työantajalleen sen asiakkaille maksamat 115 891 markkaa ja lisäksi 15 078 markkaa pankin selvittelykuluja. Kokonaissumma 130 969 markkaa vastaa 87 889 euroa.

Haminan seudun osuuspankki toimi 1970-luvulla vielä huoneistossa, jossa nykyään pitää majaa Haminan Asunnot.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli