Haminan talousalueen uutislehti

Avun antajakin saa palkintonsa

Ukrainalaisten pakolaisten määrä Suomessa on noin 50 000

Ukrainalaisten pakolaisten määrä Suomessa on noin 50 000 ja määrä voi jopa tuplaantua talven aikana. Suomen kansa sekä valtiomme johto ovat tehneet mahdollisimman helpoksi pakolaisten asettumisen meille.

Ukrainalaisissa näemme inhimillisen hädän kasvot. He tarvitsevat apua ja Suomessa on oltu valmiina apua antamaan.

Jo pakolaisten määrä johtaa tilanteisiin, joissa kohtaamme pakolaisia silmästä silmään. Kun meiltä useimmiten puuttuu yhteinen kieli, mitä voimme tehdä? Voimme aloittaa hymyllä, vaikka se saattaa tuntua vaikealta kohtaamistilanteessa. Hymy on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista, mitä ihminen voi ilman sanoja ilmaista toiselle, hymy on osoitus vilpittömästä halusta auttaa.

Suomessa luotiin nopeasti julkisen puolen avustusorganisaatio, kun pakolaisten liikehdintä alkoi. Ensin pakolaiset siirtyivät Ukrainasta sen lähinaapureihin, mutta pian pakolaisvirta löysi koko Euroopan.

Nopeasti olivat hereillä myös maamme avustusjärjestöt sekä kolmas ja neljäskin sektori, joiden kautta kanavoitiin merkittävä määrä päivittäisen elämän tarvikkeita ja vaatteita pakolaisille. Hamina on ollut tässä mainio esimerkki.

Työpaikkojen luominen työhaluisille on tärkeä avustusmuoto, sillä vakituinen työ on paras vastavoima murheeseen ja huoleen, jota pakolaiset tuntevat kotimaataan kohtaan. Koulutuksen ja opetuksen tarjoamisella on sama vaikutus, vaikka suuri osa pakolaislapsista opiskeleekin kotimaansa etäkoulussa.

Talvi on vasta alkanut. Pakolaiset tarvitsevat kaikkea apua edelleen: ruokaa, elämisen tarvikkeita, lämpimiä vaatteita. Avun saaneet osaavat kiittää, sen tietävät kaikki heitä auttaneet.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus