Haminan talousalueen uutislehti

Haminan LNG syöttää kaasua valtakunnanverkkoon

Tuula Liukko sanoo, että Hamina voi olla ylpeä LNG-terminaalistaan.

Lokakuussa käynnistynyt Haminan LNG Oy:n terminaali syöttää kaasua suoraan valtakunnalliseen maakaasuverkkoon. Myös kaasun rekkalastaus on suunnitellusti käytössä.

Haminan LNG:n toimitusjohtaja Tuula Liukko sanoo käynnistysvaiheen menneen jopa yli odotusten:

– Meillä on töissä huippuporukka ja kaikki tekivät pyyteettömästi pitkää päivää yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Terminaali otettiin käyttöön 1. lokakuuta ja LNG:n höyrystäminen alkoi 6. lokakuuta. Siitä alkoi terminaalin kaupallinen käyttö; kaasun syöttäminen Gasgridin verkostoon ja rekkojen lastaaminen, kuvaili Liukko starttivaiheen vauhdikasta alkua.

Suomessa on Haminan lisäksi LNG terminaalit myös Porissa ja Torniossa, mutta vain Haminan terminaali on kytkettynä valtakunnalliseen kaasuverkkoon.

– Jos maailmantilanteen kehittyminen olisi osattu ennakoida, terminaalista säiliöineen olisi varmasti tullut isompi ja kapasiteetit olisi suunniteltu eri tavalla. Laajentamisessa etenemme askel kerrallaan. Seuraava vaihe on kaasun höyrystyskapasiteetin tuplaaminen.

– Kapasiteettien laajennushankkeille ja toiminnan kehittämiselle on paljon erilaisia mahdollisuuksia.

Tuula Liukko siirtyi prosessi- ja energiateollisuuden projektitehtävistä maakaasun puolelle vuosituhannen vaihteessa kaasumarkkinoiden vapauduttua.

– Energia-alan kehittäminen kaasumarkkinassa tuntui mielekkäältä. Kun sain tilaisuuden siirtyä Haminaan otin haasteen vastaan toivoen, että vahvasta projektitaustastani ja kaasumarkkinakokemuksestani olisi hyötyä hankkeessa.

Energia-alan kehitys viimeisten vuosien aikana on osoittanut, että aina pitää olla vaihtoehtoja. Kipeimmin sen on joutunut oppimaan Saksa, jonka energiapanokset olivat kokonaan Venäjän maakaasussa.

– Koko maailma energian lähteiden ympärillä on muutoksessa ja uusia energiamuotoja, käyttö- ja varastointitapoja on kehitettävä edelleen. Uusiutuvat energiamuodot nousevat yhä tärkeämmäksi ja niiden hyödyntäminen entistä kannattavammaksi.

Inkooseen rantautui muutama viikko sitten nesteytettyä LNG-kaasua varastoiva jättimäinen alus, joka pyritään liittämään kevään aikana myös valtakunnalliseen kaasuverkkoon.

Tuula Liukko ei ole huolissaan Haminan terminaalin tulevaisuudesta kilpailutilanteessakaan:

– Haminan terminaalin toiminnot ovat monimuotoiset ja pystymme palvelemaan asiakkaita useilla tavoilla. Terminaali on pysyvä ja sen on tarkoitus olla toiminnassa vuosikymmeniä ja kehittyä toiminnoissaan edelleen.

– Hieno ja mielenkiintoinen ala tämä on! Omistajat tekivät upean ja rohkean päätöksen ryhtyessään LNG-hankkeeseensa, osattiin katsoa tulevaisuuteen. Konseptimme on Suomen mittapuulla mitattuna ainutlaatuinen, arvioi Liukko luottavaisena.

Toukokuussa Haminan LNG Oy:n toimitusjohtajana aloittanut Tuula Liukko on ylpeä työyhteisönsä panoksista terminaalin kiireisen käynnistysvaiheen aikana.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli