Haminan talousalueen uutislehti

Naisia lisää Puolustusvoimiin!

Naisten kiinnostusta varusmiespalvelusta kohtaan pyritään Puolustusvoimissa lisäämään

Naisten kiinnostusta varusmiespalvelusta kohtaan pyritään Puolustusvoimissa lisäämään. Naisten kouluttamisen syistä keskeisin lienee miesikäluokkien väheneminen. Kun miehistä on vajausta, turvataan vapaaehtoisiin naisiin.

Tammikuun puolivälissä päättyi naisten haku varusmiespalvelukseen. Hakijoita oli 1 258, kun edellisvuonna naishakijoiden määrä oli 1 580.

Naishakijoiden määrän hienoisessa vähenemisessä ainakin yksi syy oli hakuajan tiivistyminen perinteisestä hakuajasta kuudella viikolla.

Tavoitteena on uudistaa kutsunnat vuonna 2025, jolloin miehet ja naiset olisivat kutsunnoissa samassa tilanteessa. Yhteisten kutsuntojen arvioidaan olevat jatkossa paras tae siitä, että asepalvelukseen lähtijöitä on riittävästi.

Reserviin koulutettujen naisten määrä Puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa on jo yli 12 000. Viime vuonna reserviin koulutettiin 1 040 naista.

Asepalvelukseen astuvien naisten kiistaton etu on vahva motivaatio. Kun vapaaehtoinen päätös hakeutua asepalvelukseen on tehty, sitoutuminen palveluajan haasteisiin on vahva.

Naiset voivat suorittaa palveluksen Puolustusvoimien kaikissa joukko-osastoissa ja kaikissa palvelustehtävissä, joita on runsaasti. Puolustusvoimissa on yli 500 tehtävää, joihin varusmiesaikana annetaan koulutus. Huhtikuun valintatilaisuuksissa naiset voivat esittää omia toiveita palveluksen suhteen ja tutustua erilaisiin palvelustehtäviin.

Juuri motivaatiollaan ja osaamisellaan naisten mukana Puolustusvoimien reserviin tulee merkittävä lisäpanos. Taitoja voi kehittää edelleen kertausharjoituksissa ja suoritettu asepalvelus mahdollistaa myös hakeutumisen kriisinhallintatehtäviin, mutta referenssi se on muihinkin tehtäviin.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus