Haminan talousalueen uutislehti

Haminan rikoshistoriaa: Pakomatka tyssäsi Ruotsin rajalla

Osuuskaupan Reitkallin myymälän tontilla seisoo siisti pieni omakotitalo.

Osuuskauppa Ympyrän Reitkallin myymälänhoitaja häipyi liikkeen kassa ja kullankalliit säännöstelypisteet mukanaan alkukesästä 1948. Miehen suunnitelma Ruotsiin matkustamisesta tyssäsi länsirajalla passivaikeuksiin.

Olo kuin osuuskaupan hoitajalla on vanha sanonta. Sillä tarkoitetaan nykykielessä huonoa, usein juopottelun aiheuttamaa olotilaa. Aikoinaan sanonta liittyi myymälävastaavan pelkoihin ennen inventaariota.

Reitkallin myymälänhoitajalla oli todennäköisesti huono ja kenties krapulainenkin olo maanantaina 7. kesäkuuta 1948.

Rahat olivat huvenneet matkusteluun ja makeaan elämään, ja kaiken kukkuraksi poliisi koputteli huoneen ovella hotelli Centralissa Kotkassa.

Mies oli tullut vajaa vuosi aikaisemmin töihin Reitkallin myymälään Mäntsälästä. Reitkalli oli tuohon aikaan sijainniltaan keskeisempi kylä kuin nykyään, sillä Haminan ja Kouvolan välinen pääväylä kulki Reitkallin kautta. Kylästä pääsi liikkumaan myös rautateitse.

Jostakin syystä myymälänhoitajan mitta täyttyi toukokuussa 1948. Hän tyhjensi maanantaina 31. päivä liikkeen kassan eli runsaat 100 000 markkaa, joka vastaa yli 5 000 euroa.

Rahojen lisäksi mies otti mukaansa toukokuun elintarvikepisteet ja vaatetuspisteet useammalta kuukaudelta. Elettiin sotien jälkeistä säännöstelyaikaa ja pisteet olivat arvokkaita. Ilman niitä ei kaupasta saanut paljon mitään.

Myymälänhoitajan tarkoituksena oli mennä Ruotsiin. Hän matkasi Reitkallista Helsingin kautta Kemiin, mutta kääntyi sieltä takaisin rajan ylittämiseen liittyvien asiakirjavaikeuksien vuoksi.

Mies palasi Kymenlaaksoon ja asettui asumaan hotelli Centraliin Kotkassa. Hänellä oli pidätettäessä enää 300 markkaa ja vähäinen määrä säännöstelypisteitä. Rahaa oli palanut runsaasti jaloihin juomiin.

Poliisi kiinnitti huomionsa myös myymälänhoitajan hieman ennen kassan kähveltämistä tekemään surkeaan venekauppaan. Hän oli ostanut moottoriveneen 90 000 markalla ja myynyt paatin pian 60 000 markalla.

Kymin kihlakunnanoikeus passitti työpaikkansa osuuskaupassa menettäneen miehen vankilaan yli kahdeksi vuodeksi. Tärkein syytekohta oli törkeä kavallus.

Osuuskaupan myymälänhoitajan kavallus sai reilun palstatilan haminalaisessa Haminan Lehdessä.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli