Haminan talousalueen uutislehti

Haminan rikoshistoriaa: Kaupunginvaltuutettu poltti talousahdingossa kioskinsa

burst

Talousahdinkoon joutunut haminalainen kaupunginvaltuutettu sytytti vaimonsa omistaman grillikioskin tuleen joulukuussa 1993. Mies lavasti palon muka oikosulusta syttyneeksi. Vakuutusyhtiö ehti maksaa 276 360 markan korvauksen kunnes käry kävi.

Haminan kaupunginvaltuustossa pitkään vaikuttaneen miehen aviovaimolla oli toiminimi, joka omisti grillikioskin Ruotsinkylässä.

Yöllä 20. joulukuuta 1993 kioskilla tapahtui kummia. Valtuutettu ilmoitti hieman puolen yön jälkeen, että kioskin hälytyslaite soi.

Poliisit tulivat kioskille. Lämmityspaneeli oli pudonnut osittain lattialle ja valmistustilan katossa oli murtoon viittaava aukko. Valtuutetun mukaan kioskista ei ollut kuitenkaan anastettu mitään.

Poliisit poistuivat kioskilta kello yhden maissa. Reilu tunti myöhemmin valtuutettu soitti jälleen poliisille kertoen kioskin vintin olevan tulessa.

Mies pyysi poliisia hälyttämään palokunnan paikalle. Hän itse oli kuulemma menossa hoidattamaan sähköiskusta saamiaan vammoja sairaalaan.

Valtuutetun mukaan hän oli nostanut lämpöpaneelin paikoilleen, josta seurauksena oli ollut sähköisku ja myös tulipalon aiheuttanut oikosulku.

Vakuutusyhtiö ehti maksaa 276 360 markan eli 72 969 euron korvauksen palovahingoista kiinnityksenhaltijalle eli pankille, joiden velallinen kioskiyritys oli.

Esitutkinnassa kävi ilmi, ettei valtuutetun kertoma kuvaus tulipalon syttymisestä voinut pitää paikkansa. Mies erosi tutkinnan alettua kaupunginvaltuustosta, ja hän asui jo toisella paikkakunnalla, kun juttua puitiin vihdoin syksyllä 1997 Kotkan käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus tuomitsi 55-vuotiaan miehen törkeästä vahingonteosta ja törkeästä petoksesta yhden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja maksamaan vakuutusyhtiölle 280 109 markaa. Vuosien aikana kertyneet korot nostivat lopullista summaa reippaasti.

Oikeus piti kioskinpolton motiivina ex-valtuutetun, hänen vaimonsa ja kioskiyrityksen vaikeaa taloudellista tilannetta.

Ex-valtuutettu valitti tuomiosta Kouvolan hovioikeuteen, joka ei muuttanut ratkaisua. Korkein oikeus ei ottanut juttua käsiteltäväkseen.

Kymen Sanomat uutisoi paikallispoliitikon kioskinpolton.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös