Terveysaseman palveluesimies Iina Hirvilahti (vas.) avasi terveysaseman kiireellisen asiakaspalvelun ilmoittautumismenettelyä yhdessä ylilääkäri Heidi Narkilahden kanssa.

Haminan terveysaseman kiireelliseen vastaanottotoimintaan tulee helmikuun lopussa muutoksia. Toimintaa muutetaan, jotta asiakkaiden asioiden hoitaminen ja hoidon eteneminen palveluissa olisi entistä sujuvampaa.

– Muutoksella pyritään myös siihen, että asiakasta hoitaisi aina hänen vaivaansa nähden paras ammattilainen, sanoo Haminan terveysaseman palveluesimies Iina Hirvilahti,

Muutoksen keskiössä ovat ajanvaraukset:

– Toivomme asiakkaita ottamaan ensisijaisesti yhteyttä terveysasemien ajanvaraukseen (05 220 2000) jossa hoidon tarve arvioidaan ja samalla voidaan tehdä ajanvaraus vastaanotolle. Kun ajanvaraus on tehty, asiakas ilmoittautuu ilmoitusautomaatilla terveysaseman pääaulassa. Sen jälkeen asiakas voi siirtyä odottamaan vastaanottoa kiirepuolen tiloihin, sanoo ylilääkäri Heidi Narkilahti

– Jos asiakkaan tilanne on päivystyksellinen, yhteyttä tulisi ottaa joko päivystysapuun 116 117 tai hätätilanteessa 112:een.

Ilmoittautumismenettely lisää huomattavasti potilasturvaa, kun asiakas voi avata hoidontarvettaan puhelimitse. Vaihtoehtona olisi se, että keskustelut hoidontarpeesta käytäisiin terveysaseman luukulla sivullisten kuullen.

– Enää ei asiakkaan tarvitse kertoa koko sairaskertomustaan aulassa suureen ääneen. Palvelu tuodaan näin lähemmäs asiakasta, joka saa hoidontarpeestaan arvion puhelimella jo kotona, sanoo ylilääkäri Narkilahti.

Terveysasemalle voi edelleen saapua ilman ajanvarausta, jolloin asiakkaan tulee ilmoittautua pääovien kautta saapuen ilmoittautumisautomaatilla. Terveysaseman toimistossa työskentelee jatkossa kaksi hoitotyön ammattilaista, jotka kutsuvat ilmoittautumisnumerolla asiakkaan asiointiluukulle.

– Luukulla arvioidaan asiakkaan tilanne ja hänet ohjataan hoidontarpeen mukaisesti oikealle ammattilaiselle, tarkentaa palveluesimies Hirvilahti.

Kiirepuolella työskentelevät lääkärit ja sairaanhoitajat ottavat asiakkaita vastaan kutsujärjestelmän kautta. Sama järjestelmä on toiminnassa kiireettömien vastaanottojen puolella jo nyt.

– Muutoksella tavoitellaan jonotusaikojen lyhentymistä, mutta viiveisiin täytyy toiminnan luonteen vuoksi myös varautua, painottaa ylilääkäri Narkilahti.

Haminan terveysasemalla on tehty myös tilajärjestelyjä, joilla on hoitajille saatu järjestettyä omat huoneet.

Haminan terveysaseman kiireellinen vastaanotto on avoinna maanantaisin klo 8 – 18, tiistaista-torstaihin klo 8 – 16 ja perjantaisin klo 8 – 18.

Ilmoittautumisautomaatti on tarjolla heti terveysasemalle saapuville.