Kaupan alaa uhanneen lakon peruuntuminen vastanotettiin ilolla. Vaikka hintalappu olikin kohtalaisen suuri, myös työnantajapuoli nyökkäsi tulokselle hyväksyen.

Parin päivän lakko viime viikolla oli herätteenä sovulle, sillä pahempaa olisi ollut tulossa ilman sopua. Saatu sopimus peruutti kaikki alan työtaistelutoimet: ylityökiellot, vuoronvaihtokiellot ja tilapäisten siirtojen kiellot. Työnantajat tulivat myös vastaan peruuttaen aikeensa ammattiliittojen jäsenmaksujen perinnän lopettamisesta.

Kiihokkeena sopimuksen syntymiselle oli uhka maanantaina alkavasta uudesta lakosta. Työtaistelu olisi laajentunut suuriin logistiikkakeskuksiin, joissa PAM:in työntekijät  olisivat pysäyttäneet tavaran liikkumisen. Torstaiksi suunniteltu lakko olisi koskenut suuria kaupan yksiköitä kuten kaikkia K-Citymarketeja, Prismoja ja Lidlejä.

Työntekijät saivat likimain sen, mitä tavoittelivatkin. Ihan 200 euron korotukseen ei kuitenkaan päästy, mutta 6 %:n korotukset nostavat palkkatasoa kahdessa vuodessa jo 165 euroa. Sopimuksen kruunuksi laadittiin myös 400 euron kertalisä, joka maksetaan huhtikuussa.

Haminassa korkeimman virkakaartin palkoista päästiin sopuun ilman lakonuhkia. Johtavien viranhaltijoiden palkkoja kaupunginhallitus nosti vajaalla 1 000 eurolla myötäilemään uuden kaupunginjohtajan saamaa, selvästi Hannu Muhosen tuloja korkeampaa palkkaa.

Jorma Haapamäki

Toimittaja