Taiteilija Mikko Ranki luovutti Hannu Muhoselle kotiseinälle kiinnitettävän pienoismallin maalauksesta.

Pian eläköityvä Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen tutustui Haminaan Virolahden kunnanjohtajana vieraillessaan työasioissa usein Haminassa. Haminalainen miljöö ja historiakin miellyttivät ja nyt takana on parinkymmenen vuoden rupeama Haminan kaupunginjohtajana.

Muhonen oli ystäviensä parissa juhlassa, jossa paljastettiin taiteilija Mikko Rankin hänestä maalaama muotokuva. Juhla oli samalla Muhosen jäähyväistilaisuus, sillä hän siirtyy helmikuun lopussa virallisestikin eläkkeelle.

Taiteilija Mikko Rankille Muhosen muotokuvan maalaaminen oli mieluisa tehtävä. Kuvataiteilijana Ranki aloitti 1970-luvulla Haminan Taideseurassa.

– Tässä työssä käytimme nopeamman tekniikan taktiikkaa. Maalaustyö tapahtui kokonaan ottamieni valokuvien pohjalta. Syntyi sommitelma ja luonnoskuva, jonka sitten yhdessä hyväksyimme, paljasti Ranki.

– Maalaaminen ja näyttelytoimintani jatkuu edelleen, ensi vuodeksi olen kaavaillut jälleen näyttelyä Haminaan, sanoi 81-vuotias taiteilija.

Rankin maalaus tulee Raatihuoneelle kaupunginhallituksen huoneen seinälle kuitenkin vasta loppukesällä, kun kesäajaksi pystytettävä näyttely puretaan alta pois. Muhosen muotokuva liitetään Raatihuoneella rivistöön edeltäjiensä Viljo Vallealan, Seppo Kanervan ja Pentti Ikävalkon kuvien rinnalle.

Muhonen kiitti vuolaasti eri yhteistyötahoja, joiden kanssa hän työskenteli Haminassa.

– Kiitos näistä vuosista erityisesti kaupungin henkilökunnalle. Aina olen saanut palautetta myös asukkailta, nämä ovat olleet hienoja hetkiä, sanoi Muhonen.

– Kaupunki on asukkaita varten. Tämän työn toimiala on laaja ja olen tavannut työtehtävissäni paljon ihmisiä, sanoi Muhonen kiittäen virassaan kuluneista vuosista.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä kiitteli yhteistyön helppoudesta kaupunginjohtajan työt jättävää Hannu Muhosta.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä haki puheenvuorossaan vertauksia Sir Winston Churchillistä, joka tunnettiin myös suorapuheisena.

– Hänessä oli piirre, joka yhdistää kaikkia hyviä johtajia: hänkin oli hyvä puhumaan. Suuri osa ihmisistä haluaa kuulla totuuden, oli se sitten kuinka epämiellyttävä tahansa.

Hyvä johtaja johtaa esimerkillään. Erkkilä kiitteli yhteistyön helppoudesta Muhosta.

– Jälkesi on ollut vahva ja vielä pitkään tullaan muistelemaan, miten asioita hoidettiin Muhosen aikana, sanoi Erkkilä.

Puheenvuoron sai myös Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen, johon Muhonen tutustui liki 20 vuotta sitten. Muhosen toimintaa Haminan johdosta kiitteli myös RUK:n johtaja, eversti Mikael Salo. Vuolaasti kaupunginjohtajan henkilöstöpolitiikkaa kiitti myös JUKOn pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu Jaana Suikkanen.

Raatihuoneen juhlassa paljastettu maalaus tulee esille kaupunginhallituksen huoneessa vasta loppukesällä, kun kesänäyttely saadaan purettua alta pois.