Netta Kormun (oik.) yritys on Iloa liikunnasta NY. Hän tarjoaa yrityksille mm. taukoliikuntapalveluja. Vehkalahden koulusta olevan Netan kumppani Milla Siimes ei päässyt Pasaatiin. Tässä Iloa liikunnasta NY:n tarjontaan tutustuu kotkalaisen keskuskoulun ryhmä.

Suomen merkittävin nuorten yrittäjyystapahtuma Uskalla yrittää etenee vaiheittain kohti huhtikuun finaalia. Aluetapahtumat ovat parhaillaan menossa eri puolilla ja kilpailu on kova.

Uskalla yrittää aluetapahtumiin ympäri osallistuu yli 1000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa, jotka ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana harjoitusyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa.

Kotkan Pasaatissa nuorten yritykset kilpailivat yrityksillään ja ehdotuksillaan ja parhaat pääsevät mukaan valtakunnalliseen finaaliin.

Kotkassa parhaaksi NY-yritykseksi perusopetustasolta arvioitiin haminalaisen Kalle Taskisen yritys Fribakista NY, joka perustettiin syksyllä 2022. Yritys järjestää junioreiden frisbeegolfkerhoa ja tarjoaa opetusta sekä myy vanhoja frisbeegolf-kiekkoja ja toimii Obsidian discs -kiekkojen jälleenmyyjänä.

Innovatiivinen, uusi idea sekä hyvä esiintyjä, arvioi tuomaristo. Yrityksen toiminnassa näkyy osaaminen ja ykköspaikka tuli innovatiivisuudella ja Kallen luontevalla esiintymisellä. Kalle opiskelee Vehkalahden koulussa.

Kallen yhtiökumppanina valtakunnalliseen finaaliin lähtee Rasmus Härkönen.

Kalle Taskinen (oik.) esitteli luontevasti yritystään Pasaatissa. Tässä Fribakiskaan tutustuu kotkalainen Seppo Mykrä. Kallen apuna NY-yrityksen toiminnassa on ollut myös Netta Kormu.

Parhaan tuotteen esitteli imatralainen Lapeco NY, joka valmistaa asiakkaiden itsensä suunnittelemia veitsitelineitä suomalaisesta hukkapuusta. Veitsitelineet pitävät veitsien terät koskemattomissa, joten tuote sopii loistavasti varsinkin lapsiperheille.

Imatralainen Tukitrio NY auttaa ihmisiä arjen haasteissa. Parhaaksi messupisteeksi arvioitiin Vehkalahden koulun Sunshine NY ja parhaan myyntipuheen piti KaMu NY Imatralta.

Paras toisen asteen yritys oli Dear Me NY Lappeenrannasta ja parhaan liikeidean pokaalin sai Karhulan lukion Seventh Grafix NY.
Pappilansalmen koulusta Pasaatissa oli mukana kahdeksan NY-yritystä, Vehkalahden koulusta neljä.

Innovatiivinen, uusi idea sekä hyvä esiintyjä, arvioi tuomaristo. Yrityksen toiminnassa näkyy osaaminen ja ykköspaikka tuli innovatiivisuudella ja Kallen luontevalla esiintymisellä. Kalle opiskelee Vehkalahden koulussa.

– Ihailen tapaa, miten nuoret heittäytyvät juttuunsa. Sitten viime syksyn ovat yritykset kehittyneet valtavasti tekemisissään, kertoi Pappilansalen yrityskurssiista vastaava Anne Jaakola.

Vehkalahden koulussa yrittäjyyskursseja vuosia vetänyt opettaja Paavo Kriktilä tuumi, että yrittäjyyden opetuksessa ei ole hyödynnetty kaikkia mahdollisuuksia.

– Jollakin tavalla yrittäjyyskurssit tulisi saada pakollisiksi, mutta vielä on menty vapaaehtoisuuspohjalla. Ekamin väkeä kaivataan kovasti yrittäjyyskoulutukseen mukaan, sanoi Kriktilä.

Teme NY:n tekijäkaartia olivat Viivi Ihalainen, Eerika Mattila, Riia Lappalainen ja Saimi Nopanen, Pappilansalmen koulun kaartia.