Viime viikolla Haminassa järjestetty eduskuntavaalien paikallisten ehdokkaiden ensimmäinen vaalikeskustelu meni herättelyn merkeissä. Suuria teemoja ei noussut esiin ja tilaisuus päättyikin toverilliseen keskinäiseen kehumiseen.

Vaalit ovat kuitenkin lähempänä kuin monet arvaavatkaan, sillä uurnat avautuvat äänestäjille 2. huhtikuuta eli noin viiden viikon kuluttua.

Kaakkois-Suomi kärsii väestökadosta myös eduskuntavaalien kautta. Kun kevään 2019 vaaleissa kaakosta valittiin vielä 17 kansanedustajaa, nyt paikkoja on enää 15. Valittavilla on entistä korkeampi kynnys tulla valituksi. Ratkaisun avaimet ovat äänestäjillä.

Neljä vuotta sitten sosialidemokraatit olivat voimiensa tunnossa saavuttaen viisi edustajapaikkaa. Perussuomalaiset ylsi neljään paikkaan, vaikka äänimäärä kutistuikin hieman. Kokoomus ja Keskusta joutuivat tyytymään kolmeen paikkaan ja Vihreille vaalivoitto toi kaksi paikkaa.

Kokoomus elää Kaakkois-Suomessa varapuheenjohtajansa Antti Häkkäsen vetämänä. Neljä vuotta sitten Mäntyharjun mies sai peräti 20 234 ääntä nousten koko maan ääniharavista kolmannelle sijalle. Vaalit voitetaan ja hävitään hyvien ehdokkaiden mukana, nyt on vielä aikaa panostaa menestykseen.

Kaakonkulmalta on vaaleissa ehdolla kuusi ehdokasta: haminalaisia ovat Katja Andrejev (vihr), Antti Pakkanen (ps), Nina Peltonen (sd), Jalle Niemelä (LiikeNyt) sekä Ulla Heijari (LiikeNyt). Kaakonkulman kuudes ehdokas on Anja Kivelä (ps) Virolahdelta.

Ehdokkaat ovat omat ratkaisunsa tehneet, valta siirtyy nyt äänestäjille.

Jorma Haapamäki

Toimittaja