Haminan talousalueen uutislehti

Menninkäinen kumipyörillä liikkuu illanhämärässä

Walkers-auto Menninkäisen väritys on maanläheinen ja rouhea. Kaupungin nuorisotyöntekijät Jimi Penttinen (vas.) ja Markus Lemmetyinen kuljettavat auton nuorten luo.

Kun menninkäisen pienen näet vastaantulevan, saattaa se olla Walkers-auto. Kaupungin nuorisopalveluiden liikkuvan nuorisotyön käytössä oleva matkailuauto sai äskettäin kutsumanimen ja hienot teippaukset.

– Haminassa on entuudestaan monipalveluauto Päivänsäde. Menninkäinen on sille sopiva pari,  nuorisopalveluiden työntekijä, Hamina Walkersin toimintavastaava Markus Lemmetyinen kertoo.

– Nimi on nuorten itsensä keksimä, myös auton väritystä suunniteltiin yhdessä.

Walkers-auto, tai tuttavallisemmin Wauto, on Aseman Lapset ry:n lanseeraama toimintamalli liikkuvalle nuorisotyölle. Haminan nuorisopalvelut on tehnyt kolmen vuoden toimintasopimuksen Walkers-auto-toiminnasta. 

Menninkäiseen mahtuu mukavasti kymmenkunta nuorta kerralla, mutta joskus on porukkaa sisällä enemmänkin. Ajon aikana kyydissä on ainoastaan henkilökuntaa ja vapaaehtoisia aikuisia, vyöpaikkoja autossa on kuusi, kertovat Markus Lemmetyinen (istumassa) ja Jimi Penttinen.

Walkers-auto on liikkuva nuorisotila. Se tavoittaa nuoret menemällä heidän omiin ajanviettopaikkoihinsa. 

– Eniten liikutaan keskustassa, torilla sekä kylistä Neuvottomassa ja Uudessa-Summassa. Käydään toki muuallakin, ja meitä voi myös pyytää tulemaan. 

Menninkäisessä voi viettää aikaa jutellen tai vain oleskellen kavereiden ja turvallisten aikuisten seurassa. Paikalliset yrittäjät, kuten konditoria Huovila, K-market Itäväylä ja Veikon Kone ovat lähteneet tukemaan toimintaa. Yritysten tuotelahjoitukset mahdollistavat välipalan tarjoamisen ja esim. puhelimien lataukset autossa.

Kaupungin nuorisopalveluiden liikkuvan nuorisotyön tekijöiden lisäksi autossa on usein seurakunnan nuorisotyöntekijöitä ja vapaaehtoisia aikuisia.

– Vapareissa on joitakin todella kauan nuorten kanssa vapaaehtoistyötä tehneitä. Osa on ollut mukana jo toistakymmentä vuotta sitten kun Haminassa oli Walkers-kahvila.

– Menninkäisen tulo nuorten oleskelupaikkoihin on nuorille ok. Osa käy autossa, osa jatkaa omia juttujaan, sanoo nuorisotyöntekijä Jimi Penttinen.

– Toiminnan periaatteena on että kaikki ovat tervetulleita, ketään ei käännytetä pois. Häiriöitä autossa sattuu harvoin, ja aiheellisen huomauttamisen ymmärtävät yleensä kaikki. Tärkeintä on kohtaaminen, että oikeasti näkee ja kuulee toisen. Se on ihmisten väliseen kanssakäymiseen liittyvä perusasia jolla on kuitenkin suuri merkitys.

Walkers-auto menninkäinen liikkuu talviaikaan ma-ti ja to klo 18-21, pe klo 18-22

Walkers-auto Menninkäisestä tykkää koiratkin.
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli