Kulttuurin kentillä monella tasolla ansioitunut haminalainen Jalle Niemelä, 62, tunnustaa olevansa politiikassa vielä oppipoika. Mies on ehdolla eduskuntavaaleissa Liike Nytin listalla.
– Yhteiskunnan päätöksenteko ja mahdollisuus vaikuttaa siihen johti ehdokkuuteen kuntavaaleissa. Vaaleissa tuli kannatusta ja paikka Haminan kaupunginvaltuustossa. Nyt ovat edessä laajemmat kuviot, tuumii Niemelä.
– Maine ja luottamus syntyvät tekojen kautta. Aikaisemmat tekemiseni eivät ole olleet politiikkaa, ja opettelua työ valtuutettuna on vaatinut.
Suomen politiikan kentällä on vahvoja vaikuttajia, jotka toimivat ilman kansalta saatua mandaattia. Niemelä ottaa esiin vahvat taustayhteisöt, kuten ammattiyhdistysliike, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto eli MTK.
– Tuo vallan kolmio pitää pystyä rikkomaan. Järjestöjen vahvaa vallankäyttöä ei ole helppo järkyttää. Rakenteellinen korruptio rehottaa. Kytköksiin pitää puuttua.
– Liike Nyt on luonteeltaan startup -puolue, josta löytyvät uudet ideat ja vaihtoehdot valtarakenteiden muuttamiseen.
Jalle Niemelä tietää, että loikka pikkukaupungista eduskuntaan on pitkä. Kaakkois-Suomen kansanedustajapaikkojen putoaminen 15:een nostaa riman vielä korkeammalle.
– Jos puolueemme yltäisi 14 000 ääneen, läpimeno olisi jo mahdollista. Hyviä ehdokkaita meillä kyllä on tarjolla.
Kaakkois-Suomen vaalipiiri yltää Hamina – Kotkan seudulta Pohjois-Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan ja vielä Etelä-Savoonkin. Vaalipiirissä on neljä suurta puoluetta, joiden järjestys vaihtelee vaaleissa.
– Haminan seudun elinvoima on kiinni syntyvissä työpaikoissa. Akkuteollisuuden vauhdittumista odotettaessa on aikaa potkia muita hankkeita eteenpäin.
– Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, muuten emme selviä. Nyt meitä on toista miljoonaa yli 60-vuotiasta. Entäpä kymmenen vuoden kuluttua? Olisiko jopa uuden ministeriön perustamisen paikka?
Jalle Niemelällä kulttuurituottajan tutkinto. Hän johtaa omistamaansa paikallista Radio Kaakkoa, jonka uutis- ja musiikkitarjonta yltää Haminan ohella myös Pohjois-Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan. Teatteriin Niemelä on ohjannut musikaaleja, sillä miehellä on vahva musikaalinen tausta jo 1970-luvulta.
– Kulttuuriin kannattaa aina panostaa. Ala myös työllistää, se ei tuota pelkkiä sirkushuveja. Kulttuurin merkitys kasvaa lamassa, sillä kulttuurin avulla on lamat nujerrettu ennenkin.
Taantuma ja lama tuovat tiukkoja aikoja myös Suomeen vaikuttaen kaikkeen.
– Vasemmistopuolueiden poliittista viestiä on vaikea ymmärtää. Velkarahaan ei voi tulevaisuutta perustaa, se luo vääriä mielikuvia. Se on myös epäreilua tulevia sukupolvia ajatellen. Säästäminen on edessä, mutta sote-menoihin ja koulutukseen ei pidä puuttua.
– Yrittämisessä on liikaa säännöstelyä. Yritykset kuitenkin ovat yhteiskunnan selkäranka.
Yritystuille pitää luoda porrastus pieniä ja keskisuuria suosien. Asuntotukia on leikattava vuokralimitillä.
Niemelä tietää, että päätöksenteko on muuta kuin vaalien iskulauseissa esitetään.
– Kun vaalit on käyty, puolueiden vaaliohjelmat joutavat pöytälaatikkoon ja lupaukset nollataan. Vain yhteistyöllä on merkitystä, vain yhteistyöllä voimme saada tuloksia aikaan.