Geopolitiikassa turvallisuus ja talous kulkevat käsi kädessä. Viime viikolla järjestetty Vaalimaa 23 -seminaari käsitteli näitä teemoja. Salissa joku haikaili vanhojen hyvien aikojen perään, kun rajalla oli jonoa ja kauppa kävi. Vielä marraskuussa 2021 näytti Venäjän kaupan barometri kaupankäynnin olevan hyvässä kasvussa. Tavaravienti oli vuoden aikana noussut peräti 30 %.

Nyt tuo kaikki tuntuu kovin kaukaiselta. Venäjä käy Euroopassa valloitussotaa rikkoen surutta kaikkia sodankäynnin eettisiä sääntöjä, eikä sillä näytä olevan aikomusta lopettaa hyökkäystään tuloksetta. Venäjällä on toinen todellisuus. Valtiojohto syöttää tarinaa hyökkäävästä lännestä joka uhkaa Venäjän olemassaoloa. Tarinaa se vahvistaa korostamalla nationalismia, rajoittamalla kansalaistensa sananvapautta ja tukahduttamalla riippumattoman median toiminnan. 

Talvisodan päättymisen muistopäivää vietettiin maanantaina. Sodan, joka sysättiin liikkeelle parjauskampanjasta ja lavastetusta välikohtauksesta Mainilan kylässä. Todellisuus näyttäytyi tuolloinkin kovin toisenlaisena rajan tällä puolella. 

Vaalimaan seminaarissa haastoi RUK:n johtaja Mikael Salo kymenlaaksolaiset liikuntasuoritukseen talvisodan 105 kunnianpäivän hengessä. Itselleen hän asetti haasteeksi 105 leuanvetoa 105 minuutissa. Hyvin näytti eversti suorittavan, asian voi todeta vaikkapa RUK:n Facebook-sivulta.

Tarja Autio

Päätoimittaja